V Tádžikistánu tvrdě potlačili vzpouru vězňů. 25 mrtvých, islamista střílel po dozorcích

Nejméně 25 trestanců zabily tádžické bezpečnostní síly při potlačování vzpoury ve věznici ve městě Chudžand na severu Tádžikistánu. O život přišli také dva členové zásahové jednotky. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenované bezpečnostní zdroje.

Zpravodajský server Tadjikistantimes napsal, že vzpoura v zařízení se zvýšenou ostrahou, jež se nachází ve druhém největším městě země, vypukla ve středu večer. K jejímu potlačení byly nasazeny speciální síly, kterým se podařilo vzpouru potlačit.

Podle Reuters vláda nepokoje v chudžandské trestnici potvrdila, ale žádné další informace úřady zatím neposkytly. Server Asia-Plus uvedl, že při potlačování vzpoury utrpělo zranění šest příslušníků zasahující zvláštní policejní jednotky.

Místní tádžický bezpečnostní zdroj ruské agentuře RIA Novosti řekl, že jednomu z vězňů hlásícímu se k teroristické organizaci Islámský stát se podařilo přemoci stráž. S ukořistěnou automatickou zbraní pak začal pálit po dozorcích a strážích. Následně se trestancům podařilo ovládnout část věznice, než byli přemoženi.

#Tajikistan: 25 inmates are reported to have been killed during a prison riot at a facility in #Khujand. The riot allegedly started when an inmate convicted of having ties with ISIS grabbed the weapon of one of the guards, @IntellFusion pic.twitter.com/xjv1ssn4nz

— Intelligence Fusion -Asia (@IF_asia_) 8. listopadu 2018

V souvislosti s touto událostí Asia-Plus připomněl velkou vzpouru, která se ve stejném zařízení odehrála v dubnu 1997. Vězňové tehdy protestovali proti špatným životním podmínkám a proti přehlížení problémů ve vězeňském systému. Bezpečnostní síly po třech dnech vzpouru zlikvidovaly, přičemž organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch jejich zásah označila za masakr. Tádžická vláda sdělila, že 24 trestanců bylo zabito a 35 dalších zraněno. Lidskoprávní organizace ale odhadovaly počet mrtvých až na 150.

V chudžandském zařízení si odpykávají tresty osoby odsouzené za trestné činy spojené s náboženským extremismem, a to včetně členů Islámského státu. Kromě nich jsou tam ale i pachatelé jiné kriminality.

Související

Více souvisejících

Věznice tádžikistán Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy