Ve Fukušimě začali odstraňovat palivo z poškozeného reaktoru, operace potrvá dva roky

Společnost Tokyo Electric Power Company (Tepco) začala dnes s odstraňováním paliva ze skladovacího bazénu ve třetím bloku jaderné elektrárny Fukušima, kterou v březnu 2011 poničilo zemětřesení a přívalová vlna cunami. Podle agentury Kjódó jde o první odstraňování paliva ze skladovacích bazénů z bloků 1 až 3, jejichž jádro se při havárii roztavilo.

Už před několika lety se odstraňovaly palivové tyče ze čtvrté jednotky elektrárny, která ale byla v době zemětřesení mimo provoz a její jádro se neroztavilo. I to byla ale nebezpečná operace, neboť výbuch vodíku při zemětřesení strhl střechu a část zdí a oslabil tak strukturu budovy.

Začátek odstraňování 566 palivových souborů ze skladovacího bazénu v reaktoru číslo tři byl plánován už na rok 2014, ale byl několikrát odložen mimo jiné kvůli stále vysoké radiaci v místě. K náročné operaci byla vybudována speciální 54 metrů vysoká konstrukce s ocelovým rámem a filtrační ventilací, s jejíž pomocí a dálkově ovládaným jeřábem bude palivo během následujících dvou let odstraněno.

Dělníci nakládají palivové jednotky do ochranných kontejnerů pod vodou, aby se zabránilo úniku radiace. Do každého z kontejnerů uloží sedm jednotek, poté ho vyzvednou a naloží na nákladní vůz, který kontejner převeze do bezpečnějšího chladicího bazénu na jiném místě elektrárny.

Palivové jednotky v bazénu reaktoru číslo tři nejsou poškozené, ale bazény nejsou nijak uzavřené, proto je klíčové jednotky přesunout na bezpečnější místo, aby se tak zabránilo katastrofě v případě dalšího silného zemětřesení.

Po skončení prací v reaktoru číslo tři čeká stejná operace další dva reaktory, kde ve skladovacích bazénech čeká dalších zhruba 1000 palivových jednotek. Až poté přijde na řadu skutečná výzva - odstranit roztavené palivo zevnitř reaktorů; podrobnosti o tom, jak by tato fáze mohla proběhnout, ale zatím nejsou známé. Podle odborníků je ve třech reaktorech více než 800 tun roztaveného paliva.

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná vlna cunami si v březnu 2011 vyžádaly v Japonsku téměř 19.000 obětí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vynutil evakuaci zhruba 160.000 lidí.

Související

Japonsko, ilustrační foto.

Zemětřesení v Japonsku: Otřesy u pobřeží Fukušimy cítili lidé i v Tokiu

Asii zasáhlo ve čtvrtek další zemětřesení. Otřesy o síle šesti stupňů postihly Japonsko u pobřeží regionu Fukušima na severovýchodě země. Informovala o tom agentura Reuters. O den dříve otřáslo silné zemětřesení ostrovem Tchaj-wan, kde zemřelo nejméně devět lidí. Přes 1000 osob utrpělo zranění. 

Více souvisejících

Jaderná elektrárna Fukušima jaderné palivo Japonsko

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy