Za podivných okolností zemřel význačný disident

Peking - Za nevyjasněných okolností zemřel ve středu význačný čínský disident Li Wang-jang, kterého po prodemokratických demonstracích na náměstí Nebeského klidu odsoudili k více než 22 letům vězení. Píše to agentura AFP, která vychází z tvrzení disidentovy rodiny.

Dvaašedesátiletý Li zemřel ve městě Šao-jang, které leží v centrální provincii Chu-nan. Našli ho bez známek života v nemocničním pokoji, řekl AFP telefonicky Liho švagr Čao Pao-ču.Podle hongkongského Informačního střediska pro lidská práva a demokracii v Číně tělo našla Liho sestra a švagr. Viselo prý z okna pokoje za obinadlo omotané kolem disidentova krku.Policie podle Čaa úmrtí vyšetřuje jako sebevraždu a Liho tělo odvezla pryč bez svolení rodiny. Nemocnice přitom připustila, že příčina smrti zůstává nejasná."Včera večer jsme byli spolu, Li Wang-jang nevykazoval žádné sklony k sebevraždě, je to divné," neskrýval pochyby Čao, který disidenta popsal jako člověka "pevné mysli a ducha".Další podrobnosti odmítl Čao sdělit. Zdůvodnil to obavami, že policie odposlouchává jeho telefon.Jako přední disident se Li musel potýkat s přísným státním dohledem. Jeho nemocniční pokoj hlídalo deset policistů."Nemůžeme vyloučit, že strážci, kteří Liho hlídali, ho umučili k smrti a vydávají to za sebevraždu," píše se v prohlášení hongkongského centra.Li, povoláním tovární dělník, dostal 13 let vězení za svoji "kontrarevoluční" roli v demonstracích na pekingském náměstí z roku 1989. Krátce po propuštění v roce 2001 byl znovu zatčen a odsouzen za "podněcování převratu" na dalších deset let.Podle skupiny právníků zvané Čínští obránci lidských práv zůstal disident po mnohaletém pobytu za mřížemi takřka slepý i hluchý a měl potíže s chůzí."Nespáchal sebevraždu po více než 22 letech krutého zacházení ve vězení, proč by to tedy dělal po získání svobody?" táže se skupina v prohlášení.Náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) bylo na jaře 1989 centrem studentských prodemokratických demonstrací. Čtvrtého června před úsvitem na něj vjely tanky a čínská armáda hnutí brutálně potlačila. Masakr, který dosud nebyl řádně vyšetřen, si tehdy vyžádal stovky, možná tisíce obětí.Krveprolití na náměstí Nebeského klidu předcházelo šest týdnů studentských demonstrací. Byly to první nepovolené protesty v dějinách Čínské lidové republiky. Masakr však znamenal pro demokraticky smýšlející část obyvatelstva konec úsilí o reformu komunistické státní mašinérie.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek reagoval na protestní hladovku. Vymezil se proti tvrzení, že se situace disidentů neřešila

Na protestní hladovku Jiřího Gruntoráda kvůli nízkým důchodům disidentů reagoval i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Bývalý politik připomněl, že situaci se snažila řešit už vláda, ve které zasedal. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí rozhodl, že v jednom konkrétním případě přizná průměrný starobní důchod.

Více souvisejících

disidenti

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 32 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy