Bomba na palubě ruského letadla? Letecký expert promluvil

Spekulace ohledně příčin pádu letu 7K9268, při kterém zahynulo všech 224 lidí na palubě, neprospívají vyšetřování tragédie. Týká se to i prohlášení, že rozpadu airbusu společnosti Metrojet způsobila nálož nastražená islámskými radikály, uvádí Jacques Astre. Bývalý pilot a vyšetřovatel leteckých havárií, který v současnosti vede konzultantskou společnost International Aviation Safety Solutions, své názory prezentoval v rozhovoru pro server rt.com.

Pravda brzy vyjde najevo

Velká Británie je jedním z hlavních zdrojů zpráv, že ruský Airbus A321, který se minulý týden zřítil na sinajském poloostrově, zničila výbušnina umístěná na jeho palubě. Vláda Spojeného království proto až do odvolání zakázala britským aerolinkám lety do egyptského letoviska Šarm-aš Šajch. Co o tom soudí letecký expert?

"V současnosti, kdy nikdo skutečně neví, co způsobilo havárii, může jít jednoduše o bezpečnostní opatření, které má zajistit, že pokud to skutečně byla výbušnina, nikdo nebude mít příležitost učinit to znovu, dokud se nezjistí pravá příčina," vysvětluje Astre. Dodává, že zprávy v posledních dnech nehovoří o tom, že by někdo potvrdil, že skutečně šlo o bombu či výbušné zařízení. Zdá se mu však, že pokud Britové budou do Šarm-aš Šajchu létat, dají si velmi záležet, aby podnikli příslušná bezpečnostní opatření, dokud Rusové a Egypťané neurčí, co tragédii způsobilo.   

Ačkoliv vyšetřovatelé zatím nezveřejnili žádné závěry, co se s airbusem stalo, představitelé amerických tajných služeb hovoří o "vysoké pravděpodobnosti", že letoun poslala k zemi nálož nastražená teroristy. Jaký dopad má dle experta prezentace takových spekulací?     

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Nikdy není dobré spekulovat, především při nehodách, jako je tato, kdy jsme přišli o 224 cestujících," uvádí Astre. Příliš to nepomáhá vyšetřování, pakliže tedy nemají konkrétní důkaz, že nehodu způsobila bomba, vysvětluje. V opačném případě prohlášení vysokých představitelů, především těch politických, může být směsicí bezpečnosti a politiky, míní expert, podle kterého se však jedná o špatnou politiku, které rozhodně nepřispívá k objasnění tragédie.      

"Celá ta záležitost tepelné stopy zachycené satelitem může být součástí samotného počátku rozpadu letounu. Nebo se během procesu rozpadu vznítilo palivo a (satelity) zaznamenaly toto," konstatuje odborník. Podotýká, že vyšetřovatelé zjistí, zda šlo o výbušné zařízení a zjistí to velmi rychle, jelikož mají vrak. Stejně tak velmi rychle zjistí, pokud se jednalo o strukturální selhání materiálu, věří Astre.   

Na nehodách nemá nikdo zájem

"Jelikož jsem sám havárie vyšetřoval, mohu říct, že pro mě jsou na stole všechny možnosti. Dokud nás důkazy nezavedou zřejmým směrem, není moudré, aby kdokoliv spekuloval," nabádá expert. Poukazuje, že Rusko i Egypt mají vysoce kvalifikovaní vyšetřovatele a ti vědí, co hledat - pokud naleznou něco, co je povede směrem k akci teroristů, či strukturálnímu selhání materiálu, zjistí pravdu a budou mít pro svá tvrzení důkazy.  

Letectví je podle Astrea velmi přísně regulované. Zřejmě jde o nejvíce regulované odvětví na světě. "Co se týká tlaku sdružení pilotů, ten tlak je velmi konstantní skrze odbory a manažery aerolinek, kteří dospěli k závěru, že nehody jsou jednoduše příliš drahé," odpovídá expert na otázku, zda piloti vytvářejí na své zaměstnavatele nátlak ohledně zákazu letů do rizikových destinací. V otázkách bezpečnosti tak údajně všichni sledují stejný směr: "Nikdo nechce únosy, nikdo nechce teroristické útoky na letadla, nikdo nechce nehody," deklaruje Astre. Aerolinky z tohoto důvodu také utrácí peníze, které si žádá údržba letadel, dodává.      

Odborník konstatuje, že velmi přísná regulace se v západních zemích týká většiny oblastí, což však neplatí o jiných částech světa. "Údržba si žádá své, stejně jako bezpečnost cestujících. Mohu vám říct, že většina uskupení jednotně chce bezpečnost bez ohledu na to, jakou část leteckého průmyslu tvoří. Nikdo již nemá zájem na nehodách," uzavírá Astre.  

Související

Ruský letoun plný turistů se zřítil na Sinaji.

Havárie ruského A321: Těla obětí nepřipomínala lidské bytosti

Vyšetřování tragické letecké nehody letadla plného ruských turistů nad Sinajským poloostrovem přineslo další detaily o tomto strašlivém neštěstí a kruté smrti 224 lidí na palubě letadla. Velká většina z nich podle expertů nezemřela při explozi nebo dopadu letadla, ale postihlo je těžké barotrauma.

Více souvisejících

Zřícení letadla Airbus A-321 Kolavia letu 7K9268 (31. 10. 2015) Egypt

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Padělatel vstupenek na MS v hokeji dopaden. Případů bude více, tvrdí policie

Policie dopadla podvodníka, který lidem prodával padělané vstupenky na probíhající mistrovství světa v ledním hokeji v Česku. Strážci zákona již v úterý informovali, že eviduje přibližně 300 případů falešných vstupenek. Do arén v Praze a Ostravě, kde se hraje, tak nemohly stovky lidí.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy