Írán zastavil jaderný reaktor, který byl terčem kritik, očekává zrušení sankcí

Teherán - Vysoký činitel země pro jadernou oblast potvrdil, že jaderný reaktor v elektrárně Arak byl na základě zákazu odstaven. Írán nyní očekává reakci ohledně sankcí, které byly na zemi uvaleny.

Podle televizního vystoupení Behrouze Kamalvandiho, nejvyššího představitele Íránské organizace pro atomovou energii, bylo jádro odstaveno pouhé dny poté, co došlo k jeho zákazu. "Jaderný reaktor Araku byl zastaven... a inspektoři MAAE se mohli o provedení příkazu přesvědčit a podat zprávu svým nadřízeným. Tím jsme naplnili požadavky dohody uzavřené v červenci 2015." 

Podle jeho vyjádření bude odstavené jádro zalito betonem, aby nemohlo být opětovně použito. "Původně mělo být rozřezáno na jednotlivé části, ale toto řešení jsme odmítli, chceme ho ponechat vcelku jako symbol íránského jaderného průmyslu," dodal Kamalvandi s tím, že nyní očekává vstřícnou reakci v oblasti mezinárodních sankcí dotýkajících se přímo Íránu.

Těžkovodní jaderná elektrárna v Araku byla podle prohlášení MAAE schopná zpracovávat vyhořelé palivo na plutonium, což byl hlavní bod jednání šesti předních světových mocností a jejich následných sankcí. S ohledem na fakt, že by elektrárna mohla produkovat složky vhodné pro výrobu jaderné bomby, bylo spuštění Araku odloženo a nakonec jeho provoz zakázán, ačkoliv vládní kruhy v Teheránu opakovaně tvrdily, že bude mít pouze mírové využití. Po odstavení reaktoru by měla elektrárna rozvinout nový program, na němž mají spolupracovat zahraniční odborníci; má sloužit k výzkumným projektům v oblasti zemědělství a výrobě lékařských radioaktivních izotopů.

Dohoda s Íránem by mohla ukončit problematické spory týkající se jeho kontroverzního jaderného programu. Řada zemí, mezi nimi USA a Izrael, obviňovaly Írán z tajné přípravy jaderných zbraní, které by mohly být určeny i pro Islámský stát, což Teherán rozhodně popřel. Dohoda, která byla uzavřena v červenci 2015 umožňuje íránským jaderným projektům civilní charakter, země se zároveň zavázala, že nebude usilovat o vývoj a stavbu jaderných zbraní. 

Jaderná elektrárna Arak se začala stavět v roce 2006 a spuštění jaderného reaktoru, označeného jako výzkumný, bylo naplánováno na třetí čtvrtletí roku 2013. S ohledem na zprávu MAAE, která vyslovila důvodné obavy, že elektrárna bude sloužit k jiným účelům, než bylo určeno, došlo k odložení spuštění až na rok 2014. Objekt se nachází asi 190 kilometrů jihozápadně od Teheránu.

Související

Více souvisejících

Írán jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy