Krvavý atentát v Ankaře spáchali Kurdové ze Sýrie a Turecka. Máme důkazy, tvrdí Erdogan

Ankara - Podle tureckého provládního listu Yeni Safak stojí za včerejším teroristickým útokem v centru Ankary občan Sýrie. Turecký premiér Ahmet Davutoglu krveprolití připsal kurdským milicím YPG. Oficiálně se k atentátu zatím nikdo nepřihlásil.

"Teroristický útok spáchali členové teroristické organizace PKK v Turecku a jeden milicionář z YPG," řekl Davutoglu. Prohlásil, že útočníkem byl Syřan, "který se dostal ze Sýrie do Turecka". Podle vyšetřovatelů šlo o třiadvacetiletého Syřana. V souvislosti s útokem bylo zatčeno devět osob.

Turecký list Yeni Safak napsal dnes jako první, že útočníkem byl Syřan a že byl identifikován pomocí otisků prstů, jež mu byly sejmuty při vstupu do Sýrie. Automobil použitý při útoku vybuchl poblíž sídla generálního štábu armády, parlamentu a vládních budov. Auto bylo rovněž podle Yeni Safak pronajato v západotureckém Izmiru asi před čtrnácti dny. Provládní list Sabah napsal, že útočník měl vazby na PKK.

Strana demokratické unie (PYD), která je politickou složkou syrských Kurdů, oznámila, že její ozbrojené křídlo, tedy YPG, nemá s ankarským útokem nic společného. "Popíráme jakoukoli účast na tomto útoku. Tato obvinění jsou zjevně spojena s úmyslem zahájit intervenci do Sýrie," sdělil agentuře AFP šéf PYD Sálih Muslim.

Po premiérovi se vyslovil také Recep Tayyip Erdogan, který prohlásil, že Turecko dokáže spojitost YPG s PKK a že na vině syrských Kurdů trvá. "I když ti, kdo vedou PYD a PKK, tvrdí, že s útokem nemají nic společného, poznatky našeho ministerstva vnitra a tajných služeb ukazují, že to spáchali oni," řekl Erdogan. V sedmi různých provincích bylo už podle něj zadrženo 14 lidí a zatýkání bude pokračovat. Vyšetřování "pomůže našim přátelům ve světě pochopit, jak těsné je propojení PYD a YPG s PKK," řekl.

Davutoglu také řekl, že Turecko bude dále útočit na pozice YPG v Sýrii. Turecká armáda bojuje přes hranici proti YPG a po středečním útoku zahájila nálety na pozice PKK v severním Iráku. Vojsko dnes oznámilo, že při nich přišlo o život 60 až 70 členů této organizace. Davutoglu prohlásil, že je mezi těmito oběťmi několik vysoce postavených členů této organizace, protože nálety se soustředily na tábory PKK.

Atentát už ve středu odsoudila německá kancléřka Angela Merkelová a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Pozzději se přidali šéfové států a vlád členských zemí Evropské unie. Nejvyšší představitelé zemí EU dnes na bruselském summitu vyjádřili soustrast rodinám a přátelům obětí středečního útoku v Ankaře. Zdůraznili, že "teroristické činy jsou vždy nepřijatelné, ať je činí kdokoli a kdekoli".

"Zprávy o bombovém útoku v centru tureckého hlavního města Ankary, který si vyžádal několik desítek obětí, jsou děsivé. Odsuzuji tento teroristický čin. Ať za ním stojí kdokoliv, doufám, že viníci budou dopadeni a stanou před spravedlností. Terorismus je hrozbou, které musí mezinárodní společenství čelit společně. Rád bych jménem vlády České republiky vyjádřil účast pozůstalým a také všem raněným," uvedl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Související

Lidé na istanbulské ulici Istiklal, ilustrační fotografie.

V Turecku začal soud s údajnými pachateli útoku v Istanbulu

V Turecku dnes začal soud s údajnými pachateli loňského smrtícího bombového útoku v centru Istanbulu. Obviněno z podílu na něm je celkem 36 lidí. Prokuratura má za to, že za útok jsou zodpovědné syrské kurdské milice YPG a Strana kurdských pracujících PKK. Obě organizace to však odmítají. 

Více souvisejících

Teroristické útoky v Turecku Turecko PKK (Strana kurdských pracujících)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy