Co stojí za útoky v Turecku? Čtyři důvody, proč v zemi není bezpečno

Ankara – Včera Tureckem opět otřásly teroristické útoky, tentokrát na mezinárodním letišti v Istanbulu. Jde ale jen o další z řady teroristických útoků v této zemi. Americký deník TIME uvádí čtyři důvody, proč se z Turecka stala takto nebezpečná země.

Syrský konflikt

Prvním důvodem je konflikt v Sýrii. Deník podotýká, že brzy poté, co syrská vláda tvrdě potlačila protesty v rámci arabského jara v roce 2011, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tehdy z role premiéra vyzval syrského prezidenta Bašára Asada k odstoupení a srovnal jeho režim s nacistickým Německem.

Konflikt se ale táhne již pátý rok a v jeho průběhu roste počet ozbrojených skupin. Turecko se Sýrií sdílí asi 800 km dlouhou hranici, což způsobuje značné bezpečnostní problémy. Turecko také čelí obvinění, že umožnilo zahraničním bojovníkům přecházet hranici do Sýrie, aby se zde připojili k teroristickým skupinám, jako je například Islámský stát (IS). Ze Sýrie do Turecka naopak proudí obrovské množství uprchlíků.

Kurdové a IS

Dalším bezpečnostním problémem je pro Turecko povstání Kurdů, kteří žijí na východě Turecka a v částech Sýrie, Iráku a Íránu. Turecko odmítá spolupráci Západu a Ruska s kurdskými rebely, ti ale tvrdí, že se tím Turecko staví na stranu teroristů z IS, proti kterým rebelové bojují.

Právě IS je dalším obrovským problémem pro Turecko, což dokazuje i včerejší útok, který je této skupině připisován. Deník ale upozorňuje, že krom včerejší tragédie za poslední rok proběhlo mnoho podobných útoků po celém Turecku, při kterých celkem zemřely stovky lidí.

Geopolitika

Ačkoliv vláda z útoků často obviňuje kurdské skupiny, sama uznává, že za některé z nich je zodpovědný i IS. Ten se přitom podle expertů už v minulosti ke svým útokům na území Turecka nehlásil.

Poslední hlavní bezpečnostní problém pak pro Turecko podle deníku představuje geopolitická situace země. Útoky přišly jen několik dní poté, co Turecko oznámilo narovnání svých vztahů s Izraelí. K rozmražení došlo také v rámci turecko-ruských vztahů. Někteří se proto domnívají, že útok na letišti mohl být reakcí právě na tuto situaci.

Související

Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko Teroristické útoky v Turecku Terorismus

Aktuálně se děje

včera

Vít Rakušan

Po povodních je pod vodou 35 obcí. Rakušan jim slíbil pomoc s volbami

Ministerstvo vnitra aktivně spolupracuje se starosty a hledá řešení neobvyklých podmínek v zaplavených oblastech. Poskytuje jim konkrétní podporu, aby zajistili nadcházející volby. Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně zdůraznil, že stát pomůže s tím, co obce nebudou schopny zvládnout samy. 

včera

Petr Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi potrvá roky, prohlásil Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi bude podle prezidenta Petra Pavla trvat měsíce až roky, a vláda by měla výrazně podpořit starosty, nejen finančně, ale i v souvislosti s blížícími se volbami, které proběhnou o nadcházejícím víkendu. Prezident to uvedl po návštěvě severní Moravy a Slezska, kde si prohlédl škody způsobené povodněmi v Bohumíně, Opavě, Krnově, Mikulovicích a Jeseníku. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael stanovil nový cíl válečného tažení v Pásmu Gazy

Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu Izraele, které byly evakuovány kvůli útokům libanonského radikálního hnutí Hizballáh. O tomto kroku informovala kancelář izraelského premiéra, uvedl server BBC.

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil armádě, aby byla druhou největší na světě

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách o 180 000, čímž jejich celkový počet dosáhne 1,5 milionu. Příslušný dekret, zveřejněný na oficiálních stránkách, vstoupí v platnost 1. prosince. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Putin chce mít po Číně druhou největší armádu na světě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy