Výbuch bomby na jihovýchodě Turecka zranil 17 vojáků

Ankara - Armádní vůz na jihovýchodě Turecka najel na bombu nastraženou u cesty, zranění utrpělo 17 vojáků. Za atentátem patrně stojí separatisté ze Strany kurdských pracujících (PKK).

Armádní vozidlo projíždělo okolím města Yüksekova v provincii Hakkari, která sousedí na jihu s Irákem a na východě s Íránem. Zranění byli převezeni do nemocnice, žádný z nich není ve vážném stavu.

PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40.000 obětí.

Po dvouletém příměří boje znovu propukly v červenci 2015, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku, kde útočí i na místní Kurdy a na tábory PKK.

Související

Turecká armáda (Turkish Army)

Turecko hodlá pokračovat v útocích na Kurdy v Sýrii

Turecko bude pokračovat v útocích na kurdské milice YPG v Sýrii, které Ankara považuje za teroristické. Na středomořském fóru v Římě to dnes řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, informovala agentura AP. Podle tureckého ministra zahraničí Rusko a USA nedodržely dohodu s Ankarou z roku 2019, podle které měly být kurdské oddíly vytlačeny dál od tureckých hranic. 

Více souvisejících

Turecká armáda PKK (Strana kurdských pracujících) Turecko

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 12 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy