Hysterický Netanjahu? K volbám poslal lidi se skrytými kamerami, je to ilegální

Izraelská vládní strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua přiznala, že najala 1200 volebních pozorovatelů a vybavila je skrytými kamerami. Tvrdí, že tak chtěla odhalit případné volební podvody. Šéf ústřední volební komise Hanan Melcer upozornil, že tajné filmování je ve volebních místnostech nelegální. Izraelci dnes vybírají 120 poslanců parlamentu. Likud má silného soupeře v nové formaci Modrá a Bílá někdejšího náčelníka generálního štábu armády Bennyho Gance. V poledne místního času (v 11:00 SELČ) byla volební účast téměř 25procentní.

Podle původních zpráv byly kamery hlavně v arabských okrscích a policie je začala odstraňovat. Server i24 píše, že policisté zkonfiskovali 1300 kamer.

Melcer filmování ve volebních místnostech zakázal s výjimkou "mimořádné události". Musel se vyjádřit, když policie a pracovníci volebních komisí odhalili několik stovek aktivistů Likudu a pozorovatelů se skrytými kamerami v několika arabských městech.

Prime Minister Benjamin Netanyahu and his wife casting their ballot in Israel's election. #IsraelElections pic.twitter.com/WMeIalPoj9

— Tovah Lazaroff (@tovahlazaroff) 9. dubna 2019

Melcer vznesl kvůli nálezu kamer stížnost na policii. Policejní zástupce ale řekl, že aktivisté s kamerami byli přistiženi venku před volebními místnostmi, takže se nedá mluvit o porušení zákona.

Netanjahu se použití kamer zastal, když řekl, že smyslem bylo zajistit spravedlivé hlasování. "Kamery by měly být všude a ne ukryté," sdělil.

Vůdce arabské strany Národní demokratické shromáždění (Balad) Mansúr Abbás ke kamerám řekl, že se Likud chová "hystericky a nelegálně". "Policie musí tyto zločiny řešit vážně a viníky potrestat," řekl. Členové arabských stran se domnívají, že akce měla arabské voliče odradit od hlasování.

Podle serveru The Times of Israel bude zřejmě účast v arabských komunitách nízká. Volit chce podle průzkumů jen 51 procent izraelských Arabů, v minulých volbách v roce 2015 jich volilo téměř 64 procent.

Volební komise upřesnila, že kamery budou povoleny koncem dne při sčítání hlasů, pokud budou všichni přítomní informováni. Kamerové záznamy budou mít k dispozici jen policisté nebo zástupci centrální volební komise.

Související

Více souvisejících

Izrael volby v Izraeli Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy