Mursí byl zabit? Erdogan chce soudit Egypt za podivnou smrt exprezidenta

Turecko bude požadovat, aby vedení Egypta bylo souzeno za smrt egyptského exprezidenta Muhammada Mursího, který v pondělí v Káhiře u soudu zkolaboval a následně zemřel. Prohlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který podle tureckých médií též uvedl, že Mursí (67) byl zabit. Mursí, který byl v soudní síni kvůli obvinění ze špionáže a spiknutí, zemřel podle egyptských úřadů na infarkt.

"Muhammad Mursí bojoval o život na zemi v soudní síni 20 minut, aniž mu úřady pomohly. Proto říkám, že Mursí nezemřel přirozenou smrtí, ale byl zabit," prohlásil dnes Erdogan. Dodal, že požádá Organizaci islámské spolupráce (OIC), aby "udělala, co je třeba". O smrti Mursího chce turecký prezident hovořit i na summitu zemí G20 příští týden v Japonsku. "Uděláme, co je potřeba, aby Egypt soudily mezinárodní soudy," řekl také Erdogan.

Mursí se stal v roce 2012 prvním demokraticky zvoleným prezidentem Egypta po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka, do voleb šel jako kandidát organizace Muslimské bratrstvo. V červenci 2013 Mursího svrhla armáda v čele s tehdejším ministrem obrany Abdal Fattáhem Sísím, který byl poté zvolen prezidentem a od roku 2014 zemi vládne tvrdou rukou.

Mursí, který byl už dříve odsouzen v několika kauzách, mimo jiné za špionáž pro Katar na doživotí, byl diabetik a měl vysoký krevní tlak. Podle egyptských úřadů se mu dostávalo péče v soukromé nemocnici v Káhiře, jeho příznivci naopak tvrdí, že úřady péči o něj zanedbávaly.

Muslimské bratrstvo, které egyptské vedení od konce roku 2013 považuje za teroristickou organizaci, už v pondělí označilo Mursího smrt za vraždu. Spekulace o příčině Mursího smrti se rozproudily v úterý na sociálních sítích po jeho pohřbu, který byl podle některých uspěchaný.

Podle Mahmúda Rifaata z evropského institutu pro mezinárodní vztahy a právo způsob Mursího pohřbu odporoval egyptské tradici. Mursí byl pohřben brzy ráno ještě za tmy a za přítomnosti pouze dvou synů, nikoli manželky.

K transparentnímu vyšetření Mursího smrti vyzvala také organizace Amnesty International a Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR). Egyptské ministerstvo zahraničí dnes označilo výzvu mluvčího OHCHR k "rychlému, nestrannému, důkladnému a transparentnímu vyšetření" Mursího smrti za nepřijatelnou a zpolitizovanou.

Související

Abd Fattáh Sísí

Padne Sísí? Egypťané se bouří proti prezidentovi, rozlítila je série videonahrávek

Egyptské bezpečnostní síly rozháněly v pátek večer slzným plynem demonstranty, kteří se sešli na protest proti vládě autoritářského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, jehož obviňují z korupce. Jednalo se o jednu z prvních protestních akcí od nástupu Sísího do funkce v roce 2014, uvedla agentura Reuters. Policie několik demonstrantů zatkla, sdělili svědci. Podle posledních informací nebyl nikdo zraněn.

Více souvisejících

Muhammad Mursí Recep Tayyip Erdogan Egypt Turecko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 29 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy