Arabové míří na Mars, startovat chtějí za sedm let

Dubaj - Spojené arabské emiráty se hodlají zapojit do dobývání vesmíru. Zveřejnily ambiciózní plán, jehož cílem je do sedmi let vyslat bezpilotní misi k Marsu. Informuje server news.com.au.

Mise má podle dubajského šejka Muhammada bin Rašída al-Machúma světu ukázat, že arabský svět dokáže lidstvu přinést i vědecké poznání, nikoliv pouze násilnosti.

"Náš region je civilizovaným regionem. Naším osudem je znovu objevovat, tvořit, stavět a civilizovat," uvádí Machúm.

Spojené arabské emiráty se již několik let snaží přimět Ligu arabských států, aby vytvořila jednotnou arabskou vesmírnou agenturu, která by fungovala na podobném principu jako evropská ESA.

Dubajská vláda neoznámila, kolik bude ambiciózní mise stát. Rovněž není jasné, s jakými vědeckými úkoly sonda k rudé planetě odstartuje. Jisté je pouze to, že samotný let má trvat devět měsíců.

Půjde o komplikovaný úkol. I země, jejichž vesmírný program je v mnohem pokročilejší fázi, mají s dobytím Marsu problémy. Stávající úspěšnost misí je zhruba 50%. Americká NASA od 60. let vyslala k rudé planetě 21 misí, přičemž 6 selhalo. Naproti tomu Rusko zatím nedokázalo na povrchu Marsu úspěšně přistát.

Související

Dubaj

V Dubaji je nošení roušek povinné uvnitř i venku, striktně se dbá na dodržování

V Dubaji musí mít lidé roušky nasazené ve vnitřních prostorách, povinné jsou také venku. V hotelích, obchodních centrech i na ulicích se striktně dbá na dodržování tohoto opatření. Na lehátku na pláži nebo u bazénu lidé mít roušky nemusí, stejně jako při konzumaci jídla a nápojů. Měli by ale vždy dodržovat dvoumetrové odstupy od ostatních. Samozřejmostí je dezinfekce a důkladné mytí rukou.

Více souvisejících

Dubaj vesmír, Mars spojené arabské emiráty

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy