Vražda odebraného dítěte? Europoslanec odhaluje šokující případy norské sociálky

Praha/Brusel - Europoslanec Tomáš Zdechovský, který se aktivně věnuje případu zadržování dvou českých dětí norskými úřady, odhalil skandální případy dětí, které se octly v péči norského úřadu na ochranu dětí neboli sociálky Barnevernet. Podle svých slov si uvědomil, že pokud se octne dítě v její síti, nemusí jít pouze o zpřetrhání rodinných vztahů, ale v sázce se může octnout i život dítěte.

"Případ z předloňského podzimu byl v norském článku popisován následovně: Jednou ráno zaklepala u matky, které byly odebrány děti, policie a kněz. Měli ji sdělit, že její tříletý syn byl zavražděný v rodině pěstounů, kteří se o něho starali. Tříletý chlapeček zemřel na následky vícečetných bodnutí do těla a několika úderů do hlavy. Vrahem měl být jeho nevlastní třináctiletý bratr z pěstounské rodiny, který se k hrůznému činu přiznal během výslechu," prozrazuje detaily europoslanec.

Na pozadí celého příběhu stojí biologická matka zavražděného dítěte, která žije v Bergenu a loni v říjnu ztratila právo na péči o syna. Ten jí byl odebrán a umístěn do přechodné pěstounské péče, kde byl podle matky spokojený a vycházel prý dobře se svými dvěma novými nevlastními sourozenci.

"Co vedlo kluka k tomu, že zavraždil dítě, které bylo jeho nevlastním sourozencem se však nedozvíme. Policie jen naznačila, že mohlo jít o žárlivost na mladšího „sourozence". Mladistvý už měl dostatečný věk na to, aby si uvědomoval důsledky svého jednání," říká Zdechovský.

Na celé věci je podle něj obdivuhodné, že matka se snažila i přes svoji obrovskou bolest vyjádřit pěstounské rodině soucit. "Co se přihodilo tak špatného, že se matka nemohla už dále starat o svého vlastního syna? Nebylo by přece jen lepší, kdyby dítě zůstalo u vlastní matky? Nikde jsem se žádného zdůvodnění nedočetl. Byla pěstounská rodina důkladně prověřena před tím, než jí bylo dítě svěřeno do péče? Jak se mohlo stát, že třináctiletý kluk jen tak z ničeho nic ubije bezbranné malé dítě k smrti? Je bezesporu veliká škoda, že ani norský tisk neposkytl v této záležitosti žádné podrobnější informace. Pozadí případu je tak i nadále skryto za hradbou mlčení a otazníků zůstává více než dost," tvrdí europoslanec.

Následně předkládá statistiku zemřelých dětí v péči norského Barnevernetu během let 1990-2001. "Celkově bylo během let 1990-2001 zmařeno 702 dětských životů, přičemž tendence byla stoupající. Ať už jsou současné počty jakékoliv, úmrtí dětí v pěstounské či jiné náhradní rodinné péči představují další důvod, proč nesmí být norská sociálka státem ve státě. Naopak musí být bedlivě kontrolována, aby jednala pouze v případech, kdy je to opravdu nutné," dodal Zdechovský.

Související

Více souvisejících

norsko Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy