Orbán v Polsku: Premiérka Kopaczová ho strašila diktaturou z Východu

Varšava - Polská premiérka Ewa Kopaczová se dnes sešla se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Jednání bylo ostře sledováno, jelikož Varšava patří k hlasitým oponentům Moskvy, zatímco Budapešť je považována za "přítele Kremlu".

Orbán "nedostat žádné rozhřešení, ale naopak byl volán k pořádku", poznamenal šéf poradců polské premiérky Jacek Rostowski. Orbán prý vysvětloval kroky maďarské vlády, které budí polské pochyby, ale Kopaczová mu dala "dosti jasně na srozuměnou, jaké je stanovisko polské vlády".

"V upřímném a obtížném rozhovoru - mezi přáteli bývá, že si říkají do očí, co si myslí - jsem premiérovi Orbánovi řekla, že jednota zemí Evropské unie a států visegrádské čtyřky (V4) vůči situaci na Ukrajině má klíčový význam," zdůraznila polská premiérka.

Ta také s odvoláním na tradiční přátelství mezi Poláky a Maďary připomněla Orbánovi, že oba národy a země se až po letech podrobení a diktatury "dovezené z Východu" začlenily do západního společenství, a zdůraznila, že i Ukrajinci mají právo sami rozhodovat o svém osudu.

"V našich společných dějinách Polsko a Maďarsko vždy utrpěly, když v zahraniční politice právo nahrazovala síla," řekla Kopaczová ve zjevné narážce na ruskou politiku a na úterní návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina v Budapešti.

Orbán přijel dnes do Varšavy na hospodářské fórum, ale vyžádal si i schůzku s premiérkou. Před novináři zdůraznil, že minské dohody o mírovém urovnání ukrajinské krize jsou základem evropské jednoty, kterou Maďarsko podporuje.

S maďarským premiérem se odmítl setkat šéf polské opozice, bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński, jehož vztah k Rusku je ještě kritičtější než postoj polské vlády. Kaczyński pozvání ke schůzce odmítl s tím, že Orbánovy postoje "ničí evropskou solidaritu".

Související

Více souvisejících

Polsko Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 11 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy