Řecko se potýká s násilnými demonstracemi

Atény - Ulice v Aténách dnes zasáhly první násilné demonstrace od nástupu nové řecké vlády k moci před měsícem. Asi 500 krajně levicových účastníků podpálilo v řecké metropoli nejméně dvě auta a několik kontejnerů s odpadky a rozbilo několik výloh obchodů.

Podle serveru týdeníku To Vima policie proti nim oproti dosavadním zvyklostem nezasáhla a řídí se tak dál nařízeními nového kabinetu složeného z levicové strany SYRIZA a nacionalistických Nezávislých Řeků.

Demonstranti rekrutující se z krajně levicových a anarchistických skupin bojujících proti mezinárodnímu velkokapitálu zamířili nejprve směrem k budově parlamentu, kde na náměstí Syntagma je tradiční shromaždiště všech větších akcí. Poté ale zamířili do čtvrti Exarchia, kde leží polytechnická vysoká škola. Cestou stavěli umělé zátarasy a zakládali ohně.

Nová vláda se po nástupu k moci po předčasných parlamentních volbách koncem ledna rozhodla k vstřícnějšímu přístupu k demonstracím. Odstranila zátarasy chránící parlament a výrazně omezila dozor pořádkových sil nad průběhem manifestací. Od té doby se uskutečnilo v Řecku několik demonstrací na podporu nového kabinetu.

Související

Kyriakos Mitsotakis

Řecká policie zasáhla proti manifestacím v den výročí vzpoury

Řecká policie dnes zasáhla slzným plynem a zadržela několik lidí v metropoli Aténách poté, co stovky demonstrantů neuposlechly zákazu shromažďování více než tří osob. V Řecku se každoročně 17. listopadu konají manifestace připomínající krvavé potlačení studentské vzpoury proti vojenské diktatuře v roce 1973. Letošní manifestace ale úřady nepovolily s poukazem na riziko šíření koronaviru.
Řecko schválilo zákon o protestech, tisíce proti němu manifestují

Řecko schválilo zákon o demonstracích, tisíce lidí proti němu protestují

Řecký parlament ve čtvrtek schválil zákon regulující pouliční demonstrace, proti kterému v centru Atén zároveň protestovaly tisíce lidí. Legislativu navrhla řecká konzervativní vláda, podle které časté demonstrace ohrožují veřejnou bezpečnost a mají negativní dopady na obchod, píše agentura Reuters.

Více souvisejících

Demonstrace v Řecku Řecko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy