"Lovci zatmění" na Faerských ostrovech dopadli zle a žádají vrácení peněz

Tórshavn (Faerské ostrovy) - Miliony lidí dnes dopoledne sledovaly zatmění Slunce. V Česku bylo jen částečné, zato na Špicberkách si jedinečný úkaz užili na plno. Turisté, kteří se vydali na Faerské ostrovy ovšem ostrouhali.

Na Špicberkách se slavilo. Jakmile Měsíc zcela zakryl sluneční kotouč a krajina se ponořila do tmy, lidé začali výskat a křepčit a leckdo si dopřál i sklenku šampaňského. V tu chvíli se na dvě a půl minuty naskytl nádherný pohled na potemnělého souputníka Země ověnčeného zlatavou sluneční aurou.

"Prostě jsem byla unešená. Nemohla jsem tomu uvěřit," svěřila se nadšená 58letá Londýňanka Hilary Castleová. "Nemohli jsme chtít víc. Bylo to fantastické," přidal se vedoucí místní turistické organizace Ronny Brunvoll.

Oči pro pláč naproti tomu zbyly "lovcům zatmění", kteří vyrazili na Faerské ostrovy a rozhodli se zůstat v tamním správním středisku Torshavnu. "Bylo zataženo, pršelo a foukal vítr. Nebylo nic vidět. Všichni jsme byli zklamaní," postěžoval si podle agentury Reuters jeden maďarský turista. "Někteří turisté byli tak naštvaní, že se pustili do delegátů cestovních kanceláří a dožadovali se vrácení peněz," dodal.

Nicméně i na tomto souostroví patřícím Dánsku přineslo zatmění Slunce nevšední prožitek. Za bílého, ač podmračeného dne se znenadání na zem snesla tma a tíseň, ptáci úlekem utichli a psi se rozštěkali.

"Stálo to za to, přijet sem. Asi to nebylo tak dobré jako zatmění v roce 2012, které jsme viděli v Cairns (město na severovýchodě Austrálie), ale přesto to stálo za to," pochvaloval si na rozdíl od jiných Australan Michael Tonks.

VIDEO: Zatmění Slunce na Faerských ostrovech

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

Zatmění slunce zajímavosti Slunce

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy