Svět ztratil velkého muže, napsal Cameron o Wintonovi

Praha/Londýn – Sir Nicholas Winton se nesmazatelně zapsal do myslí a srdcí všech jako zachránce židovských dětí a skromný hrdina. Podle politiků ztratil svět velkého muže.

„Svět ztratil velkého muže," napsal britský premiér David Cameron na svém Twitteru v reakci na dnešní úmrtí sira Nicholase Wintona. Lidé podle něj nesmějí nikdy na Wintonovu lidskost při záchraně tolika dětí před holocaustem zapomenout. Slovenský prezident Andrej Kiska na Twitteru citoval Wintonovo motto: „Není-li něco nemožné, tak musí existovat způsob, jak toho dosáhnout".

„Byl to člověk, kterého jsme obdivoval pro jeho osobní statečnost," vzkázal světu Miloš Zeman prostřednictvím svého tiskového mluvčího.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odešel dobrý člověk. "Zůstane už napořád symbolem statečnosti, hluboké lidskosti a neuvěřitelné skromnosti," uvedl předseda vlády na Twitteru.

Pro místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) Winton představoval nezištného a slušného člověka. „U něj se naplnilo ono 'kdo zachrání člověka, zachrání svět'. Čest jeho památce," uvedl. „Bylo mi ctí, že jsem jej loni navrhl na nejvyšší státní vyznamenání," připomněl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) loňské Wintonovo ocenění na Pražském hradě Řádem bílého lva. Winton byl podle něj inspirující člověk, kterému patří hluboký obdiv za jeho životní odvahu a příklad.

Místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) označil Wintona za skutečného hrdinu. "Upřímnou soustrast bych chtěl vzkázat nejen jeho nejbližší rodině, ale i všem, kterým tento muž pomohl," komentoval ministr financí.

„Na něm bylo strašně unikátní to, že o tom strašně dlouho nikomu neřekl," připomněl tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus známou skutečnost, že Winton o své předválečné činnosti v Československu nemluvil a na veřejnost se jeho skutek dostal až v 80. letech. „On nebyl sám, takových osobností bylo víc. V jeho případě je ale ojedinělá ta skromnost, že on to považoval za nedůležitou epizodu ve svém životě," dodal Kraus.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Wintonova socha na hlavním nádraží v Praze je poničená. Policie hledá svědky

Socha zachránce židovských dětí Nicholase Wintona na pražském hlavním nádraží má opět poškozené brýle. Policisté v souvislosti s tím hledají muže a ženu, kteří 30. prosince odpoledne podle kamerového záznamu vyzvedli k hlavě sochy malé dítě. Poškození brýlí si ten samý den večer všiml pracovník ochranky. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Socha měla v minulosti brýle utržené už několikrát.

Více souvisejících

Nicholas Winton David Cameron Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy