Britské město truchlí: Sir Nicholas nám bude velmi chybět

Londýn - Sir Nicholas Winton (106) prožil přes 60 let ve městě Maidenhead nedaleko Londýna. Jeho starostka Eileen Quicková v rozhovoru pro ČTK uvedla, že Winton byl skvělý a skromný člověk, který nám bude velmi chybět.

"Byl známý svou prací pro místní lidi a v místních organizacích. Bude nám velmi chybět. Dlouhá léta jsme nevěděli o jeho hrdinském činu, o tom, že zachránil tolik dětí a dostal je z Prahy, aby mohly zahájit nový život ve Velké Británii," uvedla Quicková.

Město se před pár lety rozhodlo, že chce sira Nicholase uctít i speciální památkou a postavilo na místním nádraží jeho sochu, jak sedí na lavičce na nástupišti. "Bude tam sedět navždy a čekat, až přijede vlak," řekla starostka.

Lavička, na které socha sedí, je stranou hlavní části nástupiště, a tak mnozí cestující ani nevěděli, že se tam památník nachází. Wintonův příběh ale většina z nich znala. "Vím o tom, že zachránil stovky dětí před koncentračními tábory, byl to neuvěřitelně statečný člověk," uvedla jedna z místních žen čekajících na vlak.

Starostka Quicková vyzdvihla, že Winton se rovněž stal čestným občanem obcí Maidenhead a Windsor. "Je to velká pocta, protože většinou takový status mají jen členové královské rodiny," uvedla. Wintonova smrt pro ně byla velkým překvapením, bylo mu sice již 106 let, ale nebyl nijak nemocný.

"Teď si musíme říci, co můžeme udělat do budoucna, budeme úzce spolupracovat s jeho rodinou a Rotary klubem, jehož byl předsedou, abychom zajistili, že vzpomínky na něj přetrvají a on nebude zapomenut," dodala starostka, která Wintona osobně znala.

Pokud jde o možné vzpomínkové akce ve městě, je ještě brzy a město se zatím nerozhodlo, co udělá. "Bude záležet na jeho rodině, co si bude přát," prohlásila Quicková. Stejné je to i s případným pohřbem. Když bude rodina chtít jen skromný obřad, město prý vymyslí jiný způsob, jak oslavit Wintonův život.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Wintonova socha na hlavním nádraží v Praze je poničená. Policie hledá svědky

Socha zachránce židovských dětí Nicholase Wintona na pražském hlavním nádraží má opět poškozené brýle. Policisté v souvislosti s tím hledají muže a ženu, kteří 30. prosince odpoledne podle kamerového záznamu vyzvedli k hlavě sochy malé dítě. Poškození brýlí si ten samý den večer všiml pracovník ochranky. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Socha měla v minulosti brýle utržené už několikrát.

Více souvisejících

Nicholas Winton Velká Británie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 38 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy