Tón mezi Kerrym a Zarífem se vyostřil. Dohoda s Íránem nebude?

Vídeň/Teherán - Dnes měla být podepsána konečná verze dohody mezi velmocemi a Íránem o jeho jaderném programu, jednání ale drhnou stále víc. Teheránská diplomacie dnes obvinila Britániei, Franciei, Rusko, Čínu Německo a USA, že vznesly nové požadavky.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džafád Zaríf dnes řekl, že vyjednávací země ustupují od slibů, jež daly v minulosti, a vznášejí nové požadavky. Termín pro dohodu byl prodloužen do dneška, avšak Zaríf řekl, že se jej zřejmě nepodaří dodržet a že se bude jednat i o víkendu.

Od konce června jsou ve Vídni Zaríf se svým americkým protějškem Johnem Kerrym, průběžně se k nim připojují ministři ostatních zemí. Pokud Írán přistoupí na dohodu, která má zpomalit jeho jaderný program, mají být zrušeny sankce proti němu. Podle diplomatů se tón mezi Zarífem a Kerrym přiostřuje.

VIDEO: Včera vládl ve Vídni optimismus, dnes je vše jinak

Zdroj: YouTube

Protože se nepodařilo dodržet dnešní termín pro dohodu, pro USA to znamená prodloužení termínu, v němž má Kongres dohodu prověřit. Kongres na to měl mít 30 dní, pokud by jednání skončila do čtvrtečního večera, nyní se tato doba prodlužuje na 60 dní. Kerry už ve čtvrtek dal najevo, že Spojeným státům dochází trpělivost.

Nyní se jedná o detailní konečné dohodě, jejíž hlavní body byly sjednány v dubnu. Právě tuto předběžnou dohodu podle Íránců nově vznášené požadavky porušují. Nový problém do jednání vneslo Rusko, když začalo prosazovat, aby součástí dohody bylo aspoň částečné zrušení zbraňového embarga proti Íránu. USA s tím nesouhlasí.

Související

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf

Šéf MAAE se s Íránem dohodl na pokračování omezené spolupráce

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se s Íránem dohodla na pokračování nezbytných ověřovacích a monitorovacích aktivit v Íránu. Bude však mít omezený přístup k íránským jaderným zařízením a nebude moci podnikat bleskové inspekce. Oznámil to dnes podle agentury Reuters po návratu z Íránu do Vídně šéf MAAE Rafael Grossi.
Muhammad Džavad Zaríf

Teherán naléhá na USA, aby s návratem k jaderné dohodě pospíšily

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf vyzval Washington, aby si pospíšil s návratem k jaderné dohodě z roku 2015. Podle agentury Reuters při tom poukázal na to, že nový zákon, který prošel parlamentem, nutí íránskou vládu k tvrdšímu "jadernému" postoji, pokud Spojené státy své sankce nezmírní do 21. února.

Více souvisejících

Muhammad Džavad Zaríf Írán USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy