Stovky uprchlíků táboří v centru Atén: Odpadky a výkaly, řešení v nedohlednu

Atény - Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se počet migrantů přijíždějících do Řecka během prvních šesti měsíců letošního roku téměř zdesetinásobil. Zatímco od ledna do konce června 2014 to bylo 3452 běženců, za stejné období letoška jich už ale do Řecka dorazilo 31.037. Uprchlická krize je už patrná i v centru Atén.

Stovky uprchlíků z Afghánistánu a Sýrie si postavily dočasné tábory v centru Atén, zatímco čekají, až se přesunou v rámci Evropy někam, kde budou moci doufat v trvalejší domov, napsala agentura Reuters.

V parku jsou pro migranty dva chemické záchody. Myjí se s pomocí zahradní hadice připojené k jednomu z vodovodních kohoutků v parku. Louže stojaté vody a lidské výkaly přitahují komáry.

Tato provizorní tábořiště pokrytá starým oblečením, odpadky a exkrementy, a to v době, kdy letní teploty dosahují až 38 stupňů Celsia, nejsou rozhodně vyhovujícím lidským příbytkem.

"V Afghánistánu je každý den nějaký sebevražedný pumový útok. Na severu a na jihu země je spousta problémů," říká Naím (25) z údolí Pandžšír v severním Afghánistánu.

Naím by se chtěl dostat do Německa, ale zatím žije v improvizovaném táboře v parku v centrální části Atén, protože oficiální střediska, kde se dříve mohli běženci ubytovat, jsou nyní zavřená. I tato oficiální střediska bývala terčem kritiky kvůli přeplněným a nepříliš hygienickým podmínkám, ale jejich uzavření vytvořilo ještě větší problém.

S ohledem na nejvážnější ekonomickou krizi od druhé světové války, s jakou se Řecko nyní potýká, a nejistou budoucnost v době, kdy začíná další kolo rozhovorů s věřiteli, ale nejsou vyhlídky na bezprostřední zlepšení této situace nijak růžové.

Společně s Itálií, která čelí mohutnému přílivu migrantů z Afriky, kteří připlouvají v chatrných lodích z Libye, stojí Řecko v přední linii krize, jež hrozí zahltit veřejné služby - už tak dost narušené lety krize.

Související

Více souvisejících

Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy