Zlý Brusel nám káže rozházet peníze za nesmysly? Tady je realita

Praha/Brusel - Z dotací z Evropské unie a z dotací obecně se platily dvě rozhledny nedaleko u sebe či křižovatky se světelnými semafory, jako je tomu v obci Cerhenice se šestnácti sty obyvateli. Uvedla to páteční MfDnes. Europoslanec Tomáš Zdechovský se proto rozhodl vysvětlit, jakt o s dotacemi vlastně je.

"K čemu takové dotace jsou a jak je to možné. Když má někdo hodně kamarádů na některých úřadech, asi to možné je. Za největší průšvihy v čerpání evropských peněz si totiž můžeme sami. Přístup ve stylu, „přece tomu Bruselu ty peníze nenecháme," je krásně uhlazená cesta celé České republiky do pekel. Ono to totiž nejsou peníze toho zlého Bruselu, ale evropských daňových poplatníků, tedy také Tvoje a moje," píše v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

"Evropské dotace by měly sloužit především k takovým činnostem, které výrazně pomáhají zlepšovat život občanům, třeba k stavbám a opravám dálnic, železnic, ČOV, kanalizací, vodovodů, škol atd. Nebo k propojení regionů silnicemi, řekami a železnicí, zlepšení kvality života v chudých regionech, nebo k opravě a zviditelnění zapomenutého bohatství dané země. V případě těchto ani k jednomu nedošlo. Prostě jsme vyhodili miliony z dotací oknem za nesmyslné projekty, protože z bruselkých peněz krev neteče?!" dodal.

Evropské peníze nesmí být rovněž využívány na projekty, jejichž přínos je sporný, což je podle europoslanec případ i dalšího středočeského projektu – 72 laviček mezi třemi paneláky v Mladé Boleslavi. "Přínosem je bohužel zlepšení prostředí pro případné opilce a bezdomovce, kteří je už nyní hojně využívají," podotkl.

"Možná si někdo říkal, že Brusel je daleko a Pánbůh vysoko. Ale opak je pravdou. Možná proto bude řada obcí, měst a krajů překvapena, že budou muset peníze vracet. Protože mít dvě rozhledny nedaleko sebe z peněz EU je opravdový světový unikát, který se však nezapíše do Guinessovy knihy rekordů, ale do učebnice skandálů a zneužití evropských fondů. Za to však určitě ten zlý Brusel nemůže," uzavřel.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) dotace Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy