Pro střídání času nejsou žádné důvody, europoslanec Svoboda bojuje za jeho zrušení

Brusel - Europoslanci nevzdávají boj za zrušení letního času. Předseda právního výboru Pavel Svoboda (KDU-ČSL) dnes jménem několika parlamentních výborů položil Evropské komisi otázku k ústnímu zodpovězení. V následné debatě s europoslanci se ukázalo, že poslanci napříč parlamentními frakcemi nejsou s odpovědí Evropské komise spokojeni.

Je to poprvé, co se ožehavá otázka trápící mnoho Evropanů dostala na pořad plenární schůze Evropského parlamentu. Pavel Svoboda po skončení rozpravy řekl: „Ještě jsem nezažil, aby v parlamentu byla taková shoda tolika poslanců napříč všemi parlamentními frakcemi. Ukázalo se, že jde o vážné téma a že komise nemá argumenty na obhajobu zachování střídání času."

Z iniciativy Pavla Svobody se na jaře konalo společné slyšení tří parlamentních výborů. Společného zasedání se zúčastnili dopravní experti, lékaři a řada poslanců, zejména z Německa a Rakouska. „Výsledky předložené experty z různých vědních oborů jsou více než přesvědčivé - důvody pro změny mezi letním a zimním časem jsou irelevantní. V oblasti energetiky dnes žádný důvod neexistuje – co se ušetří na světle, to se protopí. Taktéž v oblasti dopravy. Zato zdravotní následky na biorytmus jsou závažné. Náklady na zdravotní následky byly výzkumem 9 univerzit odhadnuty na 131 miliard euro. To z finančního hlediska může znamenat, že občané EU dávají téměř tolik na chod EU (ročně přibližně 140 miliard euro) jako na sanaci zdravotních škod způsobených změnou času," říká Pavel Svoboda.

„Je velká škoda, že Evropská komise doposud vědecká fakta přehlížela. A je úkolem nás, přímo volených zástupců, na tato rizika a plýtvání upozorňovat. Evropská komise má za povinnost nejen navrhovat novou legislativu, ale také zkoumat, zda existující předpisy mají smysl. Po dnešní debatě jsem skeptický, zda Evropská komise vůbec hodlá názor velké části Evropanů vzít v potaz. Děkuji svým kolegům, zejména Michaele Šojdrové a Tomáši Zdechovskému, za vytrvalou podporu v této věci. Věřím, že se nám jeden z bodů našeho volebního programu KDU-ČSL přece jenom podaří prosadit. Dnešní debata alespoň prokázala, ž e podporu pro zrušení střídání času máme v Evropském parlamentu skutečně velikou," řekl Pavel Svoboda.

Evropská komise by mohla zvážit svůj postoj v otázce střídaní letního a zimního času v Evropské unii, musí ale předtím dostat jasné důkazy o vlivu těchto změn na zdraví či na dopravu. Uvedla to eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová.

"Pokud budeme mít nové důkazy a systematičtější přístup, v takovém případě budeme připraveni naše stanovisko zvážit," uvedla prostřednictvím překladatele Bulcová. Šéf parlamentního právního výboru Svoboda se spolu se svým německým kolegou Michaelem Cramerem, předsedou výboru pro dopravu, ptal komise mimo jiné na to, kdy dopad změny času na dopravu, spotřebu energie a další oblasti znovu přezkoumá.

Související

Tomio Okamura

Okamura se má omluvit europoslancům za tvrzení o migrantech

Předseda hnutí SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura se má veřejně omluvit europoslanci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi za nepravdivé tvrzení, že hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Dnes o tom nepravomocně rozhodl soud.
Miloš Zeman

Mela u Hradu. 200 lidí protestovalo proti Zemanovi, dorazil i Hayato Okamura

Zhruba dvě stovky lidí se dnes sešly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, aby vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů protestu prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Demonstraci pořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth. Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Více souvisejících

Pavel Svoboda Čas europoslanci

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 44 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

Peskov nechtěl komentovat tvrzení Kyjeva, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí ruská FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy