Matce vytrhli Adámka (6) z náruče na ulici a unesli ho do Norska

Bratislava - Scéna jak z filmu se odehrála v neděli večer ve slovenské Ivance pri Dunaji. Přímo na ulici tam dva muži sebrali Janě jejího teprve šestiletého syna Adama, naložili ho do auta a zmizeli pryč. Za únosem stojí spor rodičů o dítě. Bývalí partneři se vzájemně obviňují z únosu.

"Byli jsme na procházce s mým synkem Adamem a potom jsme se šli navečeřet do pizzerie. Jak jsme vyšli ven a ušli pár metrů, tak jsem se otočila s pocitem, že za mnou někdo běží. Byli to dva neznámí muži. Jeden z nich mě napadl a svalil na zem, kde mě držel. V té chvíli druhý útočník mi vytrhnul synečka, kterého jsem držela za ruku. Vyděšený Adámek začal křičet. Vzápětí ho strhli do auta a odjeli neznámo pryč," popisuje matka Jana na Facebooku děsivou scénu.

Na zadním sedadle auta ale seděl chlapcům otec Ragnar. Když jej malý Adam viděl, tak se prý hned uklidnil. Později zaslal otec slovenské televizi Markíza video, na kterém chlapec tvrdí, jak je všechno v pořádku. "Ahoj Slovensko! Jsem u otce a všechno je v pořádku!" říká chlapec na videu.

Jana žila na Islandu osm let a tam se jí také narodil syn Adam. Otcem je Islanďan Ragnar Hafsteinsson. Matka na facebookové stránce, kterou po nedělním únosu založila na svou podporu, tvrdí, že ji otec chlapce týral. Proto se s ním rozhodla rozejít. Otec na své facebookové stránce jen uvedl, že mu byl soudem chlapec svěřen do péče, což nebylo bezdůvodně. Matce prý umožňoval mnohem častější kontakt, než jí vymezil soud.

V létě se ale s chlapcem přestěhoval do Norska, s čímž matka nesouhlasila. Tam také chlapec začal chodit do školy. Když byl během podzimních prázdnin na týden na Slovensku, rozhodla se ho Jana nevrátit.

"Ředitelka centra pro mezinárodní ochranu dětí a mládeže mi řekla, že ho otec vzal z místa trvalého pobytu na Islandu do Norska bez mého souhlasu, což potvrdila i norská strana, tak že je to kvalifikované jako mezinárodní únos," brání se matka.

Otec zase tvrdil, že tím, že mu Jana Adama nevrátila do péče, tak chlapce unesla ona. Obrátil se i na norské úřady, ale protože se obával dlouhé právní bitvy o malého chlapce, rozhodl se jednat sám. Se dvěma muži odjel na Slovensko a tam chlapce Janě sebral. Slovenská policie vyšetřuje čin jako únos. Otec se ale s chlapcem skrývá někde v Norsku.

Související

Marian Jurečka

Stát zakáže vychovávat děti výpraskem. Trestat za to ale rodiče nebude

Připravovaná novela zákona by měla podle ministra práce Mariana Jurečky odlišit výchovu dětí od domácího násilí. I přes uzákonění nepřípustnosti fyzických trestů v rámci novely by však pravděpodobně neměly být stanoveny tresty pro rodiče, kteří budou stále používat výchovný výprask.

Více souvisejících

Děti, dětské únos / rukojmí

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 44 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy