Islámský stát plánoval souběžné útoky po celé EU. Varování přišlo na poslední chvíli

Ankara/Mnichov – Německé úřady měly o silvestrovské noci napilno. Kromě útoku větší skupiny mužů v Kolíně, došlo k evakuaci lidí v části Mnichova. Policie uvedla, že od spřátelené tajné služby získala informaci, že až sedm radikálů Islámského státu plánovalo sebevražedný útok. Podle tureckých médií přišlo varování z Ankary. A Mnichov neměl být jediným cílem.

„Máme konkrétní informace, které jasně ukazují na riziko teroristického útoku v Mnichově, zvláště na hlavní nádraží a na železniční stanici Pasing," uvedla policie v novoročním prohlášení. Dodala, že informace považuje za "vážné a věrohodné".

Psali jsme: Poplach v Mnichově: Sedm radikálů Islámského státu chystalo sebevražedné útoky Mnichov má strach z teroristických útoků, policie zůstává v pohotovosti  

Podle tureckého deníku Hurriyet Daily News přišlo varování právě z Ankrary. Tamní policie prý při zátahu, který proběhl 30. prosince, zabavila dvěma Turkům (28 a 40) notebook, který obsahoval informace týkající se útoků připravovaných nejen v Německu, ale i v Rakousku, Belgii, Británii, Francii a Turecku. 

Teroristický útok v Mnichově tak měl být jen jednou z částí rozsáhlého plánu Islámského státu, který chtěl souběžně zaútočit hned v několika státech Evropské unie.

Skupina 13 lidí prý měla v plánu spáchat sebevražedné útoky poté, co opustila severosyrskou provincii Raqqa. V počítači byly podle listu objeveny fotky potenciálncích cílů v okolí Ankary, mezi kterými byly soudy, policejní velitelství, vojenské školy, mečity i nákupní centra.

Poté, co Turecko varovalo německé úřady o možné hrozbě, která se měla týkat dvou největších vlakových nádraží v Bavorsku, byla obě místa evakuována. V Mnichově byl také nasazen zvýšený počet policistů. Turecká zpravodajská služba se domnívá, že riziko útoku je stále velmi vysoké.

Související

Více souvisejících

Německo Teroristické útoky v Turecku Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy