Ve švédském městě vzrostl počet sexuálních útoků na ženy. Po setmění nechoďte ven samotné, vzkazují švédští strážníci

Östersund – Policie v severošvédském městě Östersund varovala ženy, aby se po setmění nevydávaly samotné ven. Starostka města ale tento nápad zavrhla. Varování přišlo kvůli několika sexuálním útokům, které se odehrály v rámci několika málo dní. Zprávu přinesl server The Local.

Policejní důstojníci z Östersundu uspořádali v pondělí tiskovou konferenci na které uvedli, že mají nejméně šest ohlášených případů násilí na ženách, ke kterým mělo dojít v době od 20. února. „Policie je teď zveřejnila a varuje proto ženy před tím, aby se po městě pohybovaly samy. Zaznamenali jsme velmi znepokojivý trend," uvedl lastní policejní šéf Stephen Jerand.

„Je to vážné, staráme se o ochranu žen, a to je důvod, proč to zveřejňujeme a varujeme ženy," dodal. Uvedl, že mezi ohlášenými zločiny z poslední doby je například pokus o znásilnění, ke kterému mělo dojít v centru města o víkendu. Policie prý také vyšetřuje údajné obtěžování desetileté dívky na tamním autobusovém nádraží.

Doporučení bezpečnostních sil ale pěkně nadzvedlo ze židle tamní starostku. „Řešením situace nemůže být nechození ven. I když to policisté ve varování řekli. Mnoho žen pracuje v domovech a zařízeních sociální péče s noční službou. A co mají dělat třeba ony?" uvedla starostka Ann-Sofie Anderssonová švédské televizi SVT.

Politička, která na regionální úrovni zastupuje vládní sociálně demokratickou stranu dodala, že by si přála, aby ji policie před vydáním oficiálního prohlášení varovala a vše zkonzultovala. Johan Hedin, oficiální mluvčí jedné z opozičních skupin, argumentoval, že by tento krok mohl ženy vystrašit. „Je špatné, pokud jsou ženy vyzývány, aby se přizpůsobily zločincům. Riskujeme, že lidi povedeme na špatnou stranu v případě, že se oběti musí přizpůsobit pachatelům trestných činů," uvedl.

Server The Local podotýká, že toto varování přichází v době, kdy se ve Švédsku bouřlivě diskutuje o možné souvislosti mezi značným nárůstem počtu migrantů a ohlášenými sexuálními útoky. V lednu stockholmská policie přiznala, že kryla masové obvinění týkající se násilí spáchaného žadateli o azyl na hudebním festivalu, Argumentovali přitom obavou před nárůstem krajně pravicových nálad.

V lednu také asi 100 maskovaných mužů v hlavním městě zaútočilo na uprchlíky. Slibovali u toho, že ochrání švédské občany před násilím prováděném cizinci. Server také dodává, že podle oficiálních statistik spáchali uprchlíci v roce 2015 méně než jedno procento trestných činů ve Švédsku.

Důstojníci z Östersundu řekli SVT, že se snažili poučit ze zkušeností svých kolegů ve Stockholmu. „Policie byla již dříve kritizována za to, že nezveřejnila informace a nevarovala lidi. Mám na mysli například kritiku týkající se festivalu The We Are STHLM. Proto jsme se nyní rozhodli o tom všem mluvit. Samozřejmě nechceme strašit lidi, ale zároveň máme povinnost vysvětlit, co se děje, " dodal Stephen Jerand.

Související

Jens Stoltenberg, Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Jaderné zbraně na hrancích s Ruskem? Stoltenberg prozradil jeho plány do budoubna

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg přivítal Švédsko jako 32. člena Aliance krátce před plánovaným ceremoniálem vztyčení švédské vlajky před budovou sídla NATO v Bruselu v pondělí. Společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem potvrdili, že NATO nemá v plánu umístit stálé základny ani jaderné zbraně ve Švédsku.

Více souvisejících

Švédsko Policie Švédsko

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy