Alláhu Akbar, skandovalo se ve Vídni. Turecká komunita je na nohou. Hrozí nepokoje?

Berlín/Vídeň - V Berlíně, stejně jako v Turecku, žije mnoho zastánců tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Část z nich uposlechla jeho výzvu a vyšla do ulic na protest proti pokusu o vojenský převrat. Co to říká o německé turecké komunitě?

V reakci na pokus o převrat vyšly v pátek v noci do tureckých ulic desetitisíce příznivců Erdogana. Demonstrace na jeho podporu se však konaly nejen v tureckých městech, jako je Ankara nebo Istanbul, ale i v Berlíně, Hamburku, Stuuugatru nebo Vídni.

Jen před tureckým velvyslanectvím v Berlíně se v sobotu brzy ráno sešly asi tři tisíce Turků. Mezi nimi byl Tahir Sözen. V posledních dvou volbách odevzdal hlas vládnoucí straně AKP tureckého prezidenta Erdogana. Když rebelové oznámili převrat, šel k velvyslanectví, aby protestoval, píše server The Local.

Erdogan má mezi německými Turky velkou podporu

Erol Özkaraca nebyl v noci, kdy došlo k pokusu o převrat, v Berlíně. Byl na cestě na dovolenou v Istanbulu, dostal se tam ve chvíli, kdy vojáci v tancích zablokovali mosty přes úžinu Bospor. Několik hodin tak musel čekat na letišti. Berlíňan s tureckými kořeny Özkaraca je podporovatel sociální demokracie (SPD) a je zapřisáhlý odpůrce politiky Erdogana.

Velká podpora ankarské vlády u Němců tureckého původu mu dělá starosti. Ukázalo se, že mnoho přistěhovalců, a to zejména ve znevýhodněných oblastech, má pocit, jako by do Německa nepatřili, varuje. Podle jeho názoru Erdoganův autoritářský styl vypovídá o sebeúctě těchto osob. A Erdoganovi dává dojem, že je silný státník, který se stará i o turecké státní příslušníky v zahraničí.

„Tito lidé pak myslí, že dělá, co je správné a že všichni ostatní jsou teroristé, myslí si Özkaraca. Naopak Erdoganův zastánce Sözen tento fenomén chápe. „Jsou zde mladí lidé, kteří touží po síle a v případě, že jsou zde na okraji společnosti, hledají tu sílu sílu u Erdogana," vysvětluje.

Většina Turků v Německu dobře integrována.

Nicméně ani to samo o sobě neovlivní fakt, že má Erdogan mezi německými Turky velkou podporu. Politolog Gulistan Gürbey ze Svobodné univerzity v Berlíně vysvětluje, že se i mezi migranty odráží politická situace a polarizace společnosti v Turecku. „Faktem je, že pokud jde o začlenění do vzdělávání, odborné přípravy, zaměstnání, je většina Turků v Německu dobře integrována," říká Gürbey.

A Sözen je jedním z nich. Přijel do Berlína před 42 lety jako dítě školou povinné. Dnes zastupuje Islámské společenství Milli Görüs (IGMG), aktivně se zapojuje do občanských sdružení a spoluzaložil společenství nájemníků. „Zajímá mě turecká a německá politika - proč by v tom měl být rozpor?" ptá Sözen. Mezi berlínskou tureckou komunitou podle svých slov nepozoruje žádné rozdělení nebo radikalizaci. Přiznává ale také, že turecká komunita v Německu vždycky byla „politická".

Dodává, že německá veřejnost má až příliš zjednodušující pohled na puč. „Všechny čtyři turecké politické strany odsoudily pokus o převrat," říká Sözen. „Ve skutečnosti převrat sblížil demokratické síly," dodal.

Úřady se reakce Turklů nebojí

Německé úřady nepovažují silnou reakci tureckých Berlíňanů za zvláštní důvod k obavám. V Turecku narozená senátorka pro integraci Dilek Kolatová (SPD) připomněla, že turecká komunita vždy reagovala na události a konflikty v Turecku. Faktem je, že se komunita po demonstraci před velvyslanectvím rychle vrátila ke každodennímu životu.

Kolatová dodala, že neočekává, že by se nenásilné soužití s tureckou komunitou nějak změnilo. „Turecká komunita žije zde již po 60 let. Většina se nikdy nedopustila násilí," říká senátorka. Odpůrce Erdogana Özkaraca však argumentuje, že nikdo nemůže říci, co se stane teď - rozhodujícím faktorem prý bude, jak se Erdogan zachová. S tím pocítíme eskalaci i tady," říká. „To je prostě dané,"dodal.

Jen řekni a my je zabijeme, skandovali Turci ve Vídni

Český rozhlas informoval, že se demonstrace na Erdoganovu podporu konaly o víkendu i ve Vídni. Akce byla podle rozhlasu zorganizována během několika málo hodin a neobešla se bez výtržností a vypjatých emocí. Celou věc teď musí rakouské vládě vysvětlit i turecký velvyslanec.

Demonstrace se konala na slavném vídeňském bulváru Mariahilferstrasse. Později vyšlo najevo, že dav skandoval kromě Alláhu Akbar také hesla jako „jen řekni a my je zabijeme". 

Související

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016).

Turecko obvinilo USA z organizace puče v roce 2016

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom dnes napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako "nepodložené a nezodpovědné".
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.

Více souvisejících

vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) Německo Turecko

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy