Svědectví z Bataclanu: Přežil jsem útok teroristů, ale už nejsem jako dřív. V hlavě mám nechutné výjevy

Londýn – Přesně před rokem zaútočila skupina teroristů na několika místech Paříže. Při útocích zemřelo 130 lidí. Ti, kteří krvavé řádění přežili, se ale často ani po 12 měsících nezbavili děsivých vzpomínek. Ty může vyvolat cokoliv – ohňostroj či pohled na krev, říká přeživší z klubu Bataclan Michael O'Connor.

„Z toho večera mám v hlavě spoustu obrázků – dost nechutných výjevů v mé hlavě, které je velmi těžké dostat pryč," říká muž, který měl větší štěstí než 89 návštěvníků pařížského klubu, kteří padli za oběti teroristům.

Michael byl po útoku oslavován jako hrdina, svou francouzskou přítelkyni Saru Badelovou chránil před třemi ozbrojenci v sále vlastním tělem, píše BBC. Oba přežili. Jak ale muž přiznává, ta zvěrstva z něj udělala úplně jinou osobu. „Někdy se mi stává, že kvůli nějaké maličkosti úplně ztratím nervy – takový jsem nikdy nebyl," vysvětluje.

„Nebo jsem z ničeho nic neuvěřitelně smutný. Ani takový typ člověka jsem předtím nebyl. Dřív jsem byl bezstarostná osoba a užíval jsem si života. Neznamená to, že si teď neužívám života, protože jsem nesmírně vděčný, že jsem naživu - a mám v úmyslu radovat se z každé vteřiny. Ale ano, myslím, že jsem se změnil," říká rok po útocích. Michael, který pracuje jako šéfkuchař, přiznává, že po útoku prožil deprese, ale i okamžiky štěstí. „Čas je skvělý lékař, ale rok zase není tak dlouhá doba," přiznává.

Psali jsme:
Rok od teroru v Paříži: Džihádisté IS zabili 130 lidí, trauma přetrvává dodnes O atentátech v Paříži a Bruselu se rozhodlo velmi vysoko v IS, tvrdí prokurátor
 

Michael a Sara tancovali v blízkosti jeviště, když ozbrojenci vtrhli do koncertního sálu a začali střílet do davu. Byla to součást většího útoku teroristů, kteří také řádili na hlavním stadionu, v restauraci a baru, kde po sobě zanechali 130 lidí mrtvých a stovky raněných. Páru se podařilo uniknout bez fyzických zranění, ale duševní jizvy jsou i po roce patrné.

Vzpomínky na útok prý Michaela stále pronásledují, může je vyvolat cokoliv - vůně i zvuky. „Ucítím závan sirnaté vůně z ohňostrojů a jsem tam zpět. Při práci v kuchyni vidím na zemi cákanec krve a jsem tam zpět," říká. Jeho přítelkyně Sara vzpomíná na noc, kdy se Michael celkem 70krát probudil hrůzou. Přiznává, že se obává o jeho dlouhodobé duševní zdraví,

„Usnul a probudil se šokem, pak zase usnul a za tři nebo čtyři minuty se zase probudil. Myslel si, že ho někdo pronásleduje. Pořád říká, že je v pořádku, že je mu dobře a že nepotřebuje odbornou pomoc.. Ale není tomu tak. Bydlím s ním a vidím to, potřebuje pomoc," říká Sara.

Psali jsme:
Pařížský klub Bataclan vzkřísíl koncert Stinga. Zpěvák vyzval k oslavě života
Terorista Abdeslam do Belgie propašoval bojovníky Islámského státu  

Pár, který se setkal v Británii, dnes žije v Lyonu. Vůbec poprvé od útoku se teď vrátil do Paříže. Michael přiznává, že jejich vztah byl touto hrůzou pořádně otestován. „Přestože jsme prošli stejnou zkušeností, prožili jsme to každý jinak," přiznává s tím, že Sara by o tom chtěla mluvit, ale on příliš ne.

Po událostech v Bataclanu se pár se vrátil domů a navštívil rodinu a přátele.Michael řekl, že bezprostředně po tom všem nemohl sedět a zapomněl jíst a spát, protože to se „v tu chvíli nezdálo důležité". „Nakonec jsem šel ven. Musím přiznat, že jsem hodně pil, hodně jedl, líbilo se mi být naživu. Pak najednou přišel pocit viny," vzpomíná. Sara dodává: „Je to jako truchlit pro osobu, kterou jste milovali a která právě zemřela. Máte pocit hlubokého smutku a prázdnoty a zároveň ten pocit hrůzy. Postupně to ale je lepší."

Ve snaze nechat útok za sebou, si pár zarezervoval měsíční dovolenou v Thajsku. Michael řekl, že se snažil nahradit vzpomínky na tu noc těmi šťastnějšími. „Postupně to je lepší, začnete vidět své přátele a rodinu a jdete na místa, kde jste nikdy předtím nebyli - a pokoušíte se nahradit některé z těch věcí, které jste viděli, dobrými obrazy. Setkat jsem se tolika dobrými lidmi, to vám připomene, že svět není zlé místo," dodává.

Související

Salah Abdeslam

Ve Francii skončil soud s obžalovanými z teroru v Paříži v listopadu 2015

Ve Francii dnes skončil měsíce trvající proces s osobami obžalovanými z útoků, při kterých 13. listopadu 2015 v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech zemřelo 130 lidí. Hlavní obviněný Salah Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. Soud se naposledy sejde ve středu večer, kdy oznámí verdikt, informovala AFP.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Francie

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy