Kauza kolem zaměstnávání Fillonovy manželky pokračuje. Dostala prý dvojnásobnou částku, než se myslelo

Paříž – Agentura AFP informuje o tom, že se kauza kolem manželky francouzského prezidentského kandidáta prohlubuje. Vyšetřovatelé dnes z budovy parlamentu odnesli dokumenty v rámci vyšetřování podezření, že dosavadní favorit voleb François Fillon je zapleten do fiktivního zaměstnávání své ženy. 

Satirický týdeník Le Canard enchaîné minulý týden napsal, že Penelope Fillonová inkasovala od státu celkem 500.000 eur (13,5 milionu Kč) za práci poslanecké asistentky svého manžela a jeho nástupce, kterou ale ve skutečnosti nevykonávala. Zaměstnávání manželky zákonodárce není ve Francii nelegální, fiktivní zaměstnání však ano. Zarážející je rovněž výše vyplacených částek ze státních peněz.

Časopis později uvedl, že politikova žena si nevydělala půl milionu eur, ale skoro dvakrát tolik, respektive přes 900.000 eur (více než 24 milionů Kč). Jako údajná poslanecká asistentka obdržela od parlamentu celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč), a kromě toho si přišla na zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) v časopise La Revue des deux mondes. Fillon podle časopisu také odměnil dvě ze svých dětí během jejich studií částkou 84.000 eur (2,3 milionu Kč) coby své asistenty.

Dnes se vyšetřovatelé zaměřili na kancelář poslance za konzervativní stranu Republikáni a bývalého premiéra Fillona. Jeho stranický kolega Christian Jacob novinářům řekl, že šlo o domovní prohlídku. Podle vyšetřovatelů ale šlo „spíše o předání dokumentů, než o domovní prohlídku". Fillon už dříve žádal justici, aby vyšetřování pokračovalo co nejrychleji. Odmítá jakékoli pochybení a obvinění označil za snahu ho zdiskreditovat krátce před volbami. Podle Jacobeho má Fillon plnou podporu republikánů.

Policie už v pondělí Fillona a jeho manželku odděleně vyslýchala v rámci vyšetřování, které hned po zveřejnění podezření v týdeníku zahájila pařížská finanční prokuratura. „Sdělili jsme užitečné informace, abychom ukázali pravdu, abychom dokázali práci, kterou Fillonová vykonávala," oznámili později oba manželé.

Související

François Fillon

Penelopegate: Francouzský expremiér Fillon dostal pět let vězení, fiktivně zaměstnával manželku

Francouzský soud dnes shledal bývalého premiéra Françoise Fillona a jeho manželku vinnými v případu zpronevěry veřejných prostředků při fiktivním zaměstnávání. Fillonovi soud uložil pětiletý trest vězení, z toho tří roky s podmínkou. Jeho manželka dostala tříletý podmínečný trest. Kromě toho musí každý zaplatit pokutu 375.000 eur (přes deset milionů Kč), informovaly tiskové agentury. Manželé se chtějí proti rozsudku odvolat.
François Fillon

Penelopegate se vrací. Francouzský expremiér Fillon stane před soudem

Francouzští vyšetřovací soudci nařídili zahájení procesu s bývalým premiérem a prezidentským kandidátem Françoisem Fillonem a jeho manželkou Penelope, a to kvůli zpronevěře veřejných peněz. Informoval o tom dnes deník Le Monde. Případ se týká toho, že Fillon a jeho spolupracovník Penelope Fillonovou zaměstnávali mimo jiné jako asistentku, za což získala plat v celkové výši přes 830.000 eur (přes 21 milionů Kč). Podle prokuratury však šlo o fiktivní zaměstnání a manželka pro Fillona ve skutečnosti žádnou práci nevykonávala.

Více souvisejících

François Fillon Penelope Fillonová Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy