Bratislava - Slovensko je pobouřeno reportáží z tamního masokombinátu, která ukazuje, jak v zemi funguje masný průmysl. Zaměstnanec jedné z provozoven po čtrnácti letech praxe prozradil, jaké triky výrobci a zpracovatelé masa používají a co si lidé skutečně kupují v obchodech.
Muž, který pracoval 14 let v jednom ze slovenských masokombinátů, se rozhodl promluvit o šokujícím zákulisí procesu výroby. Pro TVnoviny.sk například popsal, jak dochází uměle ke zvětšování masa.
"Zvětšovalo se úplně všechno. I uzené maso nebo šunky. Napíchávalo se vodou a konzervačními látkami, aby držely vodu pohromadě. Tím pádem se zvýší hmotnost masa," říká muž, který si přál zůstat v anonymitě.
"Lidé vlastně platí za vodu a ani o tom nevědí. Mnohdy se zvětšovalo o 80 i o 100 procent. Je to prostě nastaveno tak, aby na tom jen vydělali," dodal.
Podle odborníků tento postup není zcela v pořádku. "Vodu můžeme přidávat do potravin za účelem "ředění" masa. To znamená, že přidáváme vodu do masa za účelem zvýšení jeho hmotnosti, a to už je operace, která vede ke klamání spotřebitele, protože spotřebitel si nechce kupovat vodu za cenu masa. On si chce koupit maso za cenu masa," řekl televizi expert na analýzu potravin Peter Šimko.
Podle zaměstnance masokombinátu se každým rokem zmenšovala reálná hmotnost masa. "Bylo tam dejme tomu 90 procent masa. O půl roku později zjistili, že to mohou nahradit něčím úplně jiným, tak už tam bylo 70 procent masa. Stále to klesalo. Nakonec to bylo 50 na 50, co se týče poměru masa a ostatních surovin," vysvětlil.
Voda sama o sobě v mase držet nebude, proto se údajně přidával mix takzvaných éček, tedy emulgátorů, které ji dokázaly v produktu zadržet. "Je takový tunel s dopravníkovým pásem, jmenuje se to injektor, a stříkalo to jehlami do masa takový roztok, který držel v mase. Dávali se tam látky, které prodlužovaly trvanlivost výrobku, dodávaly mu chuť, barvu a vůni," vysvětluje.
V masokombinátu se prý zpracovávalo i zkažené maso a později se ocitlo na obchodních pultech. "Bylo trošku chycené, nebylo čerstvé. Mělo zelenou barvu nebo bylo oslizlé. Buď se dalo do silného solného roztoku nebo se nastříkalo, vyudilo a nebylo to vůbec znát. Trošku i smrdělo," tvrdí bývalý zaměstnanec.
Specialista na maso Ladislav Staruch tvrdí, že tímto způsobem by se zkažené maso mohlo zakrýt tak, aby nebylo poznat. "Teoreticky by to bylo možné, protože pokud máte 100 kilo zkaženého masa a dáte to do 10 tisíc kilo dobrého masa, ředícím efektem toho z technologického hlediska docílíte, ne však z hlediska bezpečnostního. Protože zelené maso představuje krajně závadné maso, které vás může připravit o život," podotkl.
Ředitel státní potravinové a veterinární správy o podobných praktikách věděl. "V potravinářském průmyslu je celá chemie. Dají se ovlivňovat potraviny. I ze zkažených potravin se dají udělat nové," řekl slovenské televizi Peter Bíreš.
Kontrolování je ale problematické. "Máme vždy nějaké indicie. Nejsme na každém místě 24 hodin. Nejsme na to uzpůsobeni. Dělat podvody v potravinách je doslova trestný čin, pokud se dokáže úmysl," dodal.
Podle bývalého zaměstnance maso pocházelo většinou ze zahraničí. "Z jiných zemí, protože na Slovensku jsou chovatelé v takové pozici, že se jim to prostě nevyplatí chovat.
Přesto mohou tamní zákazníci na etiketách nají slovenský původ. "Vzali jste německé maso, vzali jste řecké nebo čínské koření, vzali jste sůl z Himalájí, to všechno jste smíchali a dáte etiketu "Vyrobeno na Slovensku" a dáte tomu kód 858. To jsou ty odvrácené stránky členství v Evropské unii," dodal Šimek .
Související
V kuřecích stehnech byly nebezpečné bakterie. Celá šarže mizí z prodeje
Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou
Maso , Slovensko , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 53 minutami
Provokace Kremlu se zvyšují. Švédské námořnictvo hlásí nárůst aktivity ruských ponorek
před 2 hodinami
Příměří se rozpadá. Pákistán a Afghánistán spolu na hranicích bojují, civilisté prchají
před 3 hodinami
Podzim v prosinci. Meteorologové přinesli předpověď na příští týden
před 7 hodinami
OBRAZEM: Mikuláš se svou partou čertů a andělů si podmanil ulice Prahy
včera
Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen
včera
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
včera
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
včera
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno včera
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
včera
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
včera
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
včera
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
včera
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
včera
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
včera
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
včera
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
včera
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
včera
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
včera
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
včera
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
Nebezpečné projevy zimního počasí se vrací do Česka. Od pátečního večera do sobotního rána hrozí náledí. Tvořit se bude zejména v Čechách, vyplývá z nové výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
Zdroj: Jan Hrabě