Europoslanci protievropské UKIP oslavovali spuštění brexitu

Brusel - Europoslanci Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) dnes oslavovali na půdě Evropského parlamentu dnešní oficiální zahájení odchodu Británie z Evropské unie.

Podle agentury AP člen strany Ray Finch rozporcoval velký dort v baru přes ulici u sídla Evropského parlamentu.

UKIP a jeho bývalý vůdce Nigel Farage se výraznou měrou angažovali v referendu z loňského léta, které skončilo rozhodnutí britských voličů opustit evropský blok.

"Přinášíme zpátky naději, svobodu a spravedlnost pro všechny národy Evropské unie, a začneme ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska," řekl dnes Finch.

"Evropská unie se z toho nevzpamatuje. Jsme první, kteří odcházejí. Je to historické. Teď jsme to my, kdo bere věci do svých rukou," reagoval podle agentury AFP Farage.

Nizozemský poslanec Geert Wilders, který vede krajní pravici ve své zemi, psal na twitteru rovněž o "historickém okamžiku" a vyzdvihl Británii za to, že "získala svou státní svrchovanost". "Nizozemsko bude následovat (v odchodu) za několik let," předpověděl.

Související

Evropská Unie

Eurovolby skončily. Co čeká zvolené europoslance a EU nyní?

Občané Evropské unie si v eurovolbách zvolili 720 poslanců, kteří je budou v Evropském parlamentu (EP) zastupovat následujících pět let. Po volbách oznámí vnitrostátní orgány členských států EU jména zvolených europoslanců a ověří, zda nevykonávají funkce neslučitelné s mandátem poslance EP.

Více souvisejících

europoslanci EU (Evropská unie) Brexit UKIP (britská euroskeptická strana)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy