Autobus fotbalistů Borussia Dortmund zasáhly exploze, jeden hráč je zraněný

Dortmund - Autobus fotbalistů Borussie Dortmund před dnešním čtvrtfinálovým duelem Ligy mistrů proti AS Monaku poškodila exploze. Při incidentu byl zraněn obránce Marc Bartra. Německá tisková agentura DPA uvedla, že bezpečnostní složky zatím nemají informace, že by se jednalo o teroristický útok.

Jak na Twitteru potvrdil německý klub, Marc Bartra byl převezen k ošetření do nemocnice. „Hráči jsou v bezpečí. Na stadionu a kolem něj nehrozí žádné nebezpečí," uvedl tým.

Utkání bylo kvůli incidentu přeloženo na středu. Bartra, který byl převezen do nemocnice, utrpěl podle médií poranění ruky. Podle policie zatím není jasné, zda šlo o teroristický čin, nebo například akci fanoušků.

Místní policie tvrdí, že „po počátečním šetření pracuje s předpokladem, že se jednalo o útok se skutečnými výbušninami“. Die Welt píše, že po třech explozích policisté našli další podezřelé zařízení poblíž hotelu, kde byl tým Dortmundu ubytován.

Podle policie v Dortmundu v těsném okolí autobusu vybuchly tři bomby, když se tým Borussie chystal k odjezdu od hotelu na stadion. Explodovaly prý na opačné straně, než kde seděl řidič. Jeden z výbuchů autobus zasáhl a poničil okno, u něhož se nacházel Bartra.

Exploze poničily týmový autobus na dvou místech krátce po odjezdu z hotelu, zhruba deset kilometrů od stadionu vestfálského klubu. Při výbuchu se vysypalo několik oken. 

Die Welt uvádí, že autobus Dortmundu je vybaven mimořádně silným bezpečnostním sklem a tak je pravděpodobné, že zabránilo vážnější zranění.

Policie uvedla, že výbušniny byly ukryté v křoví u silnice. „Celý tým je v šoku. Takovéhle obrázky z hlavy nedostanete. Doufám, že se mužstvo sebere natolik, aby mohlo zítra hrát," řekl v rozhovoru pro televizní stanici Sky ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke.

Nebezpečí prý nehrozí ani na stadionu. „Tady na stadionu není žádný důvod k panice," řekl fanouškům hlasatel. Po odložení zápasu vyzval diváky, aby vyčkali s odchodem. Příznivci Monaka v ochozech na podporu domácího klubu skandovali "Dortmund. Dortmund".

@BVB have launched a campaign to house AS Monaco fans tonight who were not prepared to stay the night. #bedforawayfans pic.twitter.com/25WvX91rqD

— Dortmund English (@DortmundEN) 11. dubna 2017

Krizový štáb se čtvrtfinálové utkání proti Monaku rozhodl přeložit na středu od 18:45. Borussia také na Twitteru nabídla fanouškům Monaka možnost ubytování, kdo nechce čekat, má možnost vrátit lístky na zápas.

Incident se stal necelé dvě hodiny před plánovaným výkopem. "Hráči jsou v bezpečí. Na stadionu a kolem něj nehrozí žádné nebezpečí," informovala Borussia na svém twitterovém účtu krátce po explozích.

Německý ministr spravedlnosti, Heiko Mass, poděkoval Dortmundu za způsob, jakým přistupuje k situaci a dodával: „Nikdy nejste sami.“

Související

Ilustrační foto

28násobný pokus o vraždu. Útočník na fotbalisty Dortmundu si vyslechl trest

Němec, který loni trojicí bomb zaútočil na autobus s fotbalisty Borussie Dortmund, půjde na 14 let do vězení. Rozhodl o tom dnes soud v západoněmeckém Dortmundu, který ho shledal vinným z pokusu o mnohonásobnou vraždu. Sergej W. chtěl podle vyšetřovatelů na činu vydělat, když spekuloval na propad akcií fotbalového klubu.
exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)

Dostane doživotí? Proces s útočníkem na hráče Dortmundu spěje ke konci

Devětadvacetiletý Němec, který loni trojicí bomb zaútočil na autobus fotbalistů bundesligové Borussie Dortmund, by měl podle svých obhájců ve vězení strávit méně než deset let. Navrhli to dnes v závěrečné řeči soudu v západoněmeckém Dortmundu. Obžaloba pro Sergeje W., který se k činu už dříve přiznal, požaduje doživotí.

Více souvisejících

exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017) Fotbal Liga mistrů Borussia Dortmund AS Monaco

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy