Papež při velikonoční vigilii pokřtil 11 lidí, včetně Češky. Připomněl bolest migrantů

Řím - Papež František včera večer pokřtil v Bazilice svatého Petra ve Vatikánu 11 lidí z různých částí světa. Byla mezi nimi i Taťána Čempelová z Dětmarovic na Karvinsku, která se tak stala první Češkou v novodobé historii pokřtěnou hlavou katolické církve.

Křest byl součástí velikonoční vigilie, při níž si křesťané připomínají noc, kdy podle tradice vstal z mrtvých Ježíš Kristus. Celá velikonoční vigilie začala bohoslužbou světla, při níž papež rozsvítil velikonoční svíci (paškál).

Tato velká svíce, která symbolizuje vzkříšení Krista, se pak nesla ztemnělou bazilikou a věřící si od ní zapalovali vlastní svíce. Poté se konala bohoslužba slova, během níž se četly v různých jazycích úryvky z bible. Uprostřed této bohoslužby slova se znovu rozezněly zvony, které utichly ve velikonoční čtvrtek.

Poté následovala křestní bohoslužba, během níž se nejprve světila křestní voda a pak se konal samotný křest. Pokřtěno papežem bylo 11 osob, včetně dvou dětí. Podle agentury APA pocházejí tito lidé z Itálie, Španělska, ČR, USA, Albánie, Malty, Malajsie a Číny.

Papež během více než dvouhodinové velikonoční vigilie opět připomněl i bolest migrantů a lidí bez domova. Jejich lidská důstojnost je podle Františka "přibíjena na kříž" každý den skrze nespravedlnost a korupci. Papež ale také vyzval všechny věřící, aby neztráceli naději. Tu podle něj symbolizuje právě Kristovo vzkříšení.

Související

Více souvisejících

Velikonoce Papež František

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové na Ukrajině bombardují už i domovy důchodců

Rusové ve čtvrtek odpoledne řízenou leteckou pumou zasáhli domov důchodců ve městě Sumy na východě Ukrajiny. Zabili jednu osobu a dalších čtrnáct zranili. Celkem bylo třeba evakuovat 147 osob.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy