Zvrat v Británii: Mayová vyhlásila předčasné volby, podle Skotska chce tvrdý brexit

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že chce 8. června uspořádat předčasné volby. Své rozhodnutí na mimořádném tiskovém brífinku zdůvodnila nejednotou současného britského parlamentu v otázkách chystaného odchodu Británie z Evropské unie. Vyhlásit volby může šéfka vlády až poté, co pro tento krok získá dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy části opozice.

Vyhlásit volby může šéfka vlády až poté, co pro tento krok získá dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy přinejmenším části opozice. Šéf opozičních labouristů už rozhodnutí Mayové podpořil.

Podle premiérky jsou volby nutné, protože parlament není jednotný, pokud jde o chystaný britský odchod z EU. "Z brexitu není cesty zpátky," zdůraznila v této souvislosti.

Britské opoziční strany Mayová obvinila z politických hrátek. Je přesvědčena, že odporem vůči jejímu brexitovému plánu oslabily její vyjednávací pozici v rozhovorech s Bruselem o vystoupení země z unie.

"O tom, že země potřebuje tyto volby, jsem rozhodla se zdráháním, ale říkám s pevným přesvědčením, že je to nezbytné k zajištění silného a stabilního vedení, které země potřebuje pro brexit a dál," prohlásila premiérka před svým sídlem na Downing Street.

Mayová řekla, že návrh na vyhlášení voleb 8. června Dolní sněmovně předloží ve středu. Podle premiérky jsou volby nutné, protože parlament není jednotný, pokud jde o chystaný britský odchod z EU, a oponenty obvinila z politických hrátek. Ostatní strany podle ní nesouhlasí s vládními plány ohledně brexitu. "Z brexitu není cesty zpátky," zdůraznila v této souvislosti.

Dosud premiérka tvrdila, že v úřadu zůstane až do řádného termínu voleb v roce 2020. Neustále ale musela čelit výtkám, že k jednáním o brexitu nemá mandát. Právě ona přitom v březnu oficiálně oznámila britský záměr unii opustit.

Poslední průzkumy ukazují, že premiérčini konzervativci mají před opozičními labouristy jasný náskok a současná vládní většina by mohla z voleb vyjít dále posílena. Například podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror vyplývá, že toryové by nyní získali 46 procent hlasů, zatímco labouristé 25 procent. Labouristé ale už dříve naznačili, že by se předčasným volbám nebránili.

Podle skotské premiérky chce prosadit tvrdý brexit

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová dnes prohlásila, že britská premiérka Theresa Mayová chce prostřednictvím předčasných voleb Británii vnutit svou vizi takzvaného tvrdého brexitu. Mayová dnes oznámila, že chce vyhlásit volby na 8. června.

"Vidí (konzervativci) šanci posunout Británii doprava, protlačit tvrdý brexit a zavést rozsáhlejší škrty (ve veřejných výdajích). Postavme se za Skotsko," uvedla na twitteru Sturgeonová, jejíž Skotská národní strana (SNP) je proti brexitu a usiluje o nezávislost Skotska na Británii.

Sdílejte článek

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Velká Británie Volby ve Velké Británii Nicola Sturgeonová (šéfka skotské SNP)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy