Policie ve Francii dopadla muže podezřelého z poničení de Gaulleova hrobu

Paříž - Francouzská policie dnes zadržela osmatřicetiletého muže, který se přiznal, že minulý týden v silně podnapilém stavu poničil hrob bývalého prezidenta Charlese de Gaullea.

Informovala o tom agentura AFP. Kamenný kříž na místě posledního odpočinku hrdiny protinacistického odboje v městečku Colombey-les-Deux-Églises povalil muž v den, který si Francouzi připomínají jako Národní den odboje.

"Takový incident se od smrti de Gaullea ještě nestal," uvedl státní zástupce Frédéric Nahon. Motiv není podle něj zcela zřejmý. Muž "vyjádřil lítost nad svým činem", na který se prý nijak nepřipravoval.

Vandal si minulou sobotu stoupl na hrob a dvakrát kopl do podstavce s křížem, který povalil. Kříž se při pádu rozbil. Muž poté utekl. De Gaulleův hrob je však 24 hodin denně monitorován kamerami, čin je tak zaznamenán a nahrávka poslouží jako důkaz u soudu.

Poškození hrobu zakladatele páté francouzské republiky odsoudila řada politiků včetně nynějšího prezidenta Emmanuela Macrona. Za zhanobení hrobu hrozí ve Francii až pětileté vězení.

Související

Více souvisejících

Francie Policie Francie Charles de Gaulle

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy