Noc hrůzy v Londýně: Tři ozbrojenci útočili na dvou místech, počet obětí stoupá

Londýn - Nejnovější teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně sedmi obětí a desítky zraněných. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market.

Teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně sedmi lidí a desítky zraněných, z nichž několik je v kritickém stavu. Trojice útočníků najela dodávkou do lidí na mostě přes Temži, poté pokračovala do nedaleké čtvrti Borough Market, kde vyskočila a začala do lidí bodat noži. Policie atentátníky za osm minut po ohlášení incidentu zastřelila. Podle ministryně vnitra Amber Ruddové atentát souvisel s islámským radikalismem.

Útok odsoudila řada státníků, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci britské královně Alžbětě II.

Britské politické strany s výjimkou Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) kvůli útoku přerušily do pondělí kampaň před čtvrtečními volbami. Večerní benefiční koncert pro oběti nedávného atentátu v Manchesteru se ale konat bude.

V Londýně se dopoledne kvůli atentátu sešel vládní výbor pro krizové situace COBRA. Premiérka Theresa Mayová v prohlášení po ukončení schůzky vyzvala k přísnější globální kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremistických názorů, a ke zpřísnění postoje vůči domácím radikálům. Země podle ní byla vůči extremistům "až moc tolerantní". "Nemůžeme a nesmíme předstírat, že věci mohou pokračovat tak jako dosud," uvedla Mayová. Policie podle ní zmařila od útoku u britského parlamentu 22. března pět věrohodných teroristických spiknutí.

Na mostě London Bridge nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: "Toto je pro Alláha".

Útok si vyžádal sedm mrtvých a 48 lidí bylo hospitalizováno. Mezi zraněnými jsou i občané Austrálie, Francie a Nového Zélandu. Mezi oběťmi a zraněnými zatím nejsou hlášení žádní Češi, uvedlo ministerstvo zahraničí, které situaci dál sleduje.

Britská ministryně vnitra Ruddová uvedla, že atentát souvisel s islámským radikalismem. Dodala nicméně, že protiteroristické úřady nedoporučily zvýšit stupeň ohrožení terorismem v zemi ze současného druhého nejvyššího na úplně nejvyšší, kritický. Policie podle ní totiž věří, že dopadla "všechny hlavní pachatele" atentátu.

Ještě několik hodin po útocích byla policejně uzavřena velká část centrálního Londýna a lidé byli vyzýváni, aby se oblasti vyhnuli. Mnozí Londýňané i turisté tak měli potíže dostat se domů. Útočiště jim poskytly některé restaurace a hotely.

Třetí hlášený incident ve čtvrti Vauxhall, kde policie zasahovala kvůli pobodání, s předchozími dvěma činy nesouvisel a patrně o teroristický útok nešlo.

Americký prezident Donald Trump na twitteru přislíbil, že USA udělají vše, co je v jejich silách, aby Británii pomohly při londýnském dramatu. Také ministerstvo zahraničí USA ve svém prohlášení odsoudilo "zbabělé útoky, jejichž terči se stali nevinní civilisté v Londýně" a ujistilo, že Washington je připraven poskytnout jakoukoli pomoc, o kterou případně britské úřady požádají.

Přes pokročilou noční hodinu už útok odsoudil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který ujistil, že Francie je při Británii víc než kdy jindy.

"Jsem zděšen posledními událostmi v Londýně. Mé myšlenky a modlitby patří obětem a jejich rodinám," uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

V bydlišti jednoho z nich ve východním Londýně od rána zasahovala policie, podle svědků citovaných britskými médii bylo několik lidí zatčeno.

Očitá svědkyně incidentu BBC řekla, že při incidentu na mostě viděla bílou dodávku, jak vyjela ze silnice a zasáhla pět nebo šest lidí. Dodávku údajně řídil muž rychlostí přibližně 80 kilometrů za hodinu.

Násilí proměnilo oblast plnou barů a restaurací ve scénu paniky a chaosu. Policisté na přeplněných ulicích volali na lidi, aby utekli, popisovala situaci agentura AP. Britská média také citují mnohá svědectví o tom, jak se lidé útočníkům postavili, například po nich házeli židle.

Na místech útoku zůstává nadále množství policistů. Uzavřeno je okolí i blízké stanice metra.

Poslední londýnské útoky se odehrály nedlouho poté, co byl stupeň ohrožení terorismem v zemi snížen z nejvyššího na druhý nejvyšší. Na maximální úrovni byl po atentátu v Manchesteru, kde 22letý sebevražedný útočník 22. května po koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grandeové zabil 22 lidí. Zpěvačka už na twitteru uvedla, že se modlí za Londýn.

Dva měsíce předtím vjel do davu lidí na londýnském Westminsterském mostě 52letý islamista, který poté u parlamentu ubodal neozbrojeného policistu. Útok si vyžádal šest obětí na životech, atentátníka zastřelila policie.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy