Evakuace v Itálii: Na Sicílii zachraňují turisty kvůli požárům, les hoří i na Vesuvu

Neapol (Itálie) - Italské úřady evakuovaly na Sicílii z přímořského letoviska několik stovek turistů kvůli nebezpečí lesních požárů. Podle agentury ANSA bylo nouzově loděmi přemístěno asi 700 turistů v sicilském San Vito Lo Capo. Lesní požáry zuří také u Neapole, kde hoří už několik dní i les v národním parku Vesuv.

Požáry sužují jih Itálie od června a zničily už 26.000 hektarů území, což odpovídá škodám, které způsobily požáry za celý loňský rok. Polovina z území poničeného požáry připadá na Sicílii. V Kalábrii si dnes oheň vyžádal dva lidské životy, uvedla ANSA. Jednou z obětí v Kalábrii je 69letý muž, který se udusil, když se snažil plameny sám hasit.

Asi 700 turistů z letoviska San Vito na Sicílii bylo ve středu převezeno do bezpečí na člunech poté, co k tomu vyzval místní starosta. "Je to velmi urgentní," vyzval starosta Matteo Rizzo majitele lodí, aby pomohli s evakuací. Tamní příjezdová cesta totiž byla neprůjezdná. Evakuovaní byli ubytováni v místní základní škole.

S lesními požáry bojují hasiči i v okolí Neapole, kde bylo rovněž preventivně evakuováno několik domů, hotelů a restaurací. Vysoký hustý dým stoupá z parku na hoře Vesuv. Situaci zhoršuje dlouhodobé sucho, horké počasí s teplotami na Sicílii až ke 40 stupňům a vítr.

Danilo Giannesse, který byl mezi lidmi evakuovanými na Sicílii, řekl, že si ve středu ráno šel se ženou jako obvykle zaplavat stejně jako další turisté. "Od časného rána jsme viděli plameny a kouř, bylo to surrealistické, ale ne znepokojivé a nikdo neříkal, že je třeba odejít," sdělil dnes Giannesse televizi. Kolem poledne se ale změnil vítr a hosté letoviska dostali pokyn okamžitě si převézt auta na bezpečnější místa. Pak se měli shromáždit na pláži k evakuaci. Stella Belliottiová a její sedmiletá dcera byly evakuovány jenom v plavkách a sandálech, na tvářích si přidržovaly namočené části oděvu. "Bylo hrozné dívat se z lodi na hotel obklopený plameny," řekla.

Podle policie stojí za lesními požáry zřejmě žháři. O možnosti úmyslného založení požárů hovořil ve středu i italský ministr životního prostředí Gian Luca Galletti, který oblast navštívil. "Budeme žháře hledat a pokud někdo zapálil Vesuv, chci ho vidět za mřížemi na 15 let," uvedl Galletti s tím, že za žhářství hrozí právě až takto vysoký trest vězení.

Dnes Galletti v rozhovoru pro list Corriere della Sera nevyloučil, že za požáry je mafie. Podle úřadů je jen na Sicílii 125 ohnisek. Galletti řekl, že v oblasti Vesuvu je příliš mnoho ohnisek na to, aby šlo o spontánní požáry. "Nemám důkazy, ale nevypadá to jako izolovaná záležitost nebo náhoda. Tři žhářská místa, to je příliš mnoho na to, aby šlo o neopatrnost nebo vznícení," řekl.

Související

Více souvisejících

Itálie Sicílie požáry v Itálii sopka Vesuv

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy