Nový britský ministr vnitra: Jak se syn chudého muslimského řidiče autobusu postaví k migraci?

Londýn - Britskou ministryni vnitra Amber Ruddovou po její nedělní rezignaci nahradí dosavadní šéf resortu pro místní samosprávu Sajid Javid. Britská média přinášejí vizitku nového člena kabinetu premiérky Theresy Mayové.

Ruddová odstoupila po skandálu kolem přísné imigrační politiky, která se dotkla i přistěhovalců z Karibiku přesídlených do Británie po druhé světové válce. Jak poukazuje server The Guardian, Javid to zřejmě nebude mít lehké. Přestože kabinet zůstane v rovnováze co se brexitu týče, s premiérkou Theresou mayovou by se mohl dostat do konfliktu kvůli skandálu „Windrush“, který se týká právě uprchlíků z Karibiku, ale i kvůli škrtům v policii a nárůstu kriminality – především útokům noži.

„Názory bývalého investičního bankéře a stoupence Margaret Thatcherové Javida jsou v rámci strany napravo. Jeho jmenování udrží technickou rovnováhu mezi zastánci a odpůrci brexitu v nejvyšších patrech britské politiky. Javid byl v referendu pro setrvání, ale s určitým váháním a pravděpodobně pod tlakem Davida Camerona. Od té doby se přiklonil spíše na druhou stranu,“ píše The Guardian.

Nový ministr vnitra minulý týden kritizoval myšlenku, že by Londýn zůstal po brexitu v celní unii. „Britové dali politikům jasné pokyny prostřednictvím referenda... včetně opuštění celní unie, která je součástí EU. Británie musí opustit [celní unii] a být schopna vyjednat a podepsat vlastní obchodní dohody,“ upozornil.

„Narodil se v Rochdale v roce 1969, podobně jako londýnský starosta Sadiq Khan, je dalším muslimským synem řidiče autobusu, který se dostal až do vrcholné britské politiky. Jeho rodiče se narodili v Indii, ale uprchli do Pákistánu, když byly malé děti. Jeho otec přišel do Británie v šedesátých letech - Javid tvrdí, že přišel s jednou librou v kapse,“ shrnuje původ nového ministra deník.

List The Financial Times zdůrazňuje, že politik vyrostl v chudobě – sedmičlenná rodina žila v bytě se dvěma ložnicemi nad obchodem. Školní poradce mu údajně jednou řekl, že má budoucnost jako televizní opravář. Přesto jej Mayová v pondělí jmenovala prvním ministrem vnitra pocházejícího z etnické menšiny. „Vyrostl jsem na Stapleton Road v Bristolu - také známé jako „nejnebezpečnější ulice v Británii“ nebo „morální žumpa ", podle toho, jaký bulvár čtete," řekl Javid o své výchově. „Nikdo vám nic nedá: musíte jít ven a vydělat si na to."

Poté, co v roce 2010 zanechal práce v bankovnictví se stal poslancem za Bromsgrove a jeho kariéra začala nabírat na obrátkách. Javid začal jako soukromý sekretář Georgea Osborna, bývalého britského ministra financí. Osbornův chráněnec zaujímal různé posty na ministerstvu financí. Jako náměstek pak pracoval na ministerstvu financí i školství.

Osobně měl také na starosti řešení krize v oblasti bydlení. Názorově se také střetl s ministrem financí ve vládě Theresy Mayové Philipem Hammondem, který odmítl Javidův požadavek na injekci ve výši 50 miliard eur na financování masivní výstavby domů.

Jeho největší výzvou však byla katastrofa v Grenfell Tower, kdy vláda čelila rostoucí kritice kvůli otálení při plnění slibů daným rodinám obětí. Přiznal, že před pouhými týdny vláda pravděpodobně přerušila svůj slib, že do jednoho roku natrvalo přemístí všechny ty, kteří se stali bezdomovci.

Zajímavé podle deníku bude to, jak Javid zareaguje na obavy týkající se „politiky nepřátelského prostředí" pro přistěhovalce. ze strany ministerstva vnitra. Mayová v posledních týdnech zdůraznila, že nevidí žádný důvod k zastavení této politiky, a to navzdory ničivému dopadu na lidi známé jako „generace z Windrush", kteří přicházeli do Británie z Karibiku od konce 40. až do 70. let, aby zaplnili mezeru na pracovním trhu po velkých válečných ztrátách. Javid se o víkendu vyjádřil ke kauze velmi emotivně, když řekl, že obětí tvrdé britské politiky se mohl stát i jeho otec, strýc, nebo on sám.

Související

Sajid Javid (britský ministr)

Britští konzervativci přijdou o známou tvář. Javid do voleb nepůjde

Britská vládnoucí Konzervativní strana přijde o jednu ze svých nejznámějších tváří, exministra zdravotnictví a financí Sajida Javida, který chce opustit svět vrcholné politiky. Javid dnes oznámil, že v příštích parlamentních volbách, plánovaných na rok 2024, už se nebude ucházet o poslanecký mandát. 
Sajid Javid (britský ministr)

O post britského premiéra usilují exministři Javid a Hunt či poslankyně Mordauntová

O post britského premiéra se chce ucházet i bývalá ministryně obrany Penny Mordauntová. Oznámila to dnes na twitteru. Poslankyně a nynější náměstkyně ministryně obchodu je tak už devátým konzervativním poslancem, který se chce do klání o nového šéfa Konzervativní strany zapojit. Už dříve zájem oznámili také exministři Savid Javid nebo Jeremy Hunt.

Více souvisejících

Sajid Javid (britský ministr) Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy