Alžběta II. slavila narozeniny: Generál spadl z koně, Harry a Meghan v centru pozornosti +VIDEO

Londýn - Britská královna Alžběta II. oslavila své narozeniny velkolepou vojenskou přehlídkou. Největší pozornost měl ovšem princ Harry. Panovnici nedoprovodil její manžel, 96letý princ Philip, který se od loňského roku veřejných vystoupení neúčastní.

Panovnice oblečená v blankytném kostýmu centrem metropole projela v kočáře, větší pozornost než oslavenkyně ale přitáhl její vnuk, který se v průvodu objevil po boku novomanželky Meghan.

V kočárovém průvodu se dnes objevila i vévodkyně Kate, která seděla po boku manželky prince Charlese Camilly. Sám následník trůnu princ Charles, jeho starší syn princ William, bratr princ Andrew a sestra princezna Anne se přehlídky zúčastnili v uniformách a jeli na koních.

Nechtěnou pozornost na sebe strhl 79letý bývalý náčelník generálního štábu lord Guthrie, když na přehlídkovém prostranství Horse Guards Parade před Buckinghamským palácem spadl z koně.

V zástupu členů královské gardy vynikal také 22letý vyznavač sikhismu Charanpreet Singh Lall z Leicesteru. Na hlavě měl černý turban, jakožto první člen vojenské kapely Coldstream Guards. "Doufám, že více lidí jako já, nejen sikhy, ale i z dalších náboženství a různých prostředí, to povzbudí k tomu, aby vstoupili do armády," řekl Lall.

Vyvrcholením přehlídky bylo odpolední představení královského letectva. Nad Buckinghamským palácem proletěly také letouny akrobatické skupiny Red Arrows a zanechaly za sebou na téměř jasné obloze pruhy sytě modré, bílé a červené barvy. Přelet královská rodina sledovala z balkonu paláce a nejvíce si přehlídku patrně užívali královnini pravnuci, kteří vášnivě mávali. 

Britští monarchové pořádají oficiální oslavu narozenin bez ohledu na skutečné datum narození druhý červnový víkend, kdy si ji mohou díky lepšímu počasí přihlížející lépe užít. Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926.

Související

Více souvisejících

Královna Alžběta II. Princ Harry Meghan Markleová Velká Británie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy