"Nacisti pryč!" V Chemnitzu se konal koncert proti neonacistům, přišlo 65 tisíc lidí

Chemnitz - Koncert proti rasismu a pravicovému extremismu dnes večer v centru východoněmeckého Chemnitzu (Saské Kamenice) přilákal podle odhadu města 65.000 lidí, což je výrazně více, než se čekalo. Dění v Chemnitzu, které vyhrotila vražda pětatřicetiletého Němce, z níž je podezřelá dvojice migrantů, nadále hýbe německou politickou scénou. Město v posledním týdnu zažilo řadu demonstrací, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce.

"Jsme různí, ale v jedné věci mluvíme stejnou řečí - nedáváme žádný prostor štvanicím na lidi, žádný prostor rasismu," prohlásila v úvodu dnešní akce jedna z řečnic. Dav lidí, z nichž řada třímala transparenty, jí odpověděl skandováním hesla "Nacisti pryč". Poté následovala minuta ticha za zabitého Daniela Hilliga.

Vedle vyslání jasného signálu proti neonacismu bylo cílem koncertu, který se uskutečnil u kostela Johanniskirche, také vybrání peněz na podporu rodiny zabitého muže a protifašistických iniciativ v Sasku. Akce se obešla bez problémů. K drobným střetům podle policie došlo jen okolo nedaleko vzdáleného improvizovaného památníku pro Hilliga.

Koncert, který vyvrcholil vystoupením slavné kapely Die Toten Hosen kolem 21:00, se ale neobešel bez kontroverzí. Město Chemnitz kvůli němu nepovolilo dvojici demonstrací, které dnes v bezprostřední blízkosti chtěly uskutečnit pravicové organizace.

Terčem kritiky ze strany generální tajemnice křesťanských demokratů (CDU) Annegret Krampové-Karrenbauerové se pak stal prezident Frank-Walter Steinmeier za to, že koncert sdílením na facebooku podpořil, přestože bylo jasné, že na něm vystoupí skupina Feine Sahne Fischfilet, která má podle některých blízko k levicovému radikalismu. Sociální demokraté se v reakci na to zase obratem ptali, jestli politička CDU v nynější situaci nemá nic lepšího na práci.

Situace ve čtvrtmilionovém Chemnitzu, který leží nedaleko hranic s Českem, se vyhrotila 26. srpna po zabití Hilliga. Protestů ve městě se podle policie účastnila také řada pravicových radikálů. Dnes saské úřady informovaly o tom, že už obdržely sedm trestních oznámení ze strany novinářů, které někdo při protestech napadl.

Související

Německá policie, ilustrační foto

Pravicoví radikálové v Chemnitzu plánovali "hony" na přistěhovalce

Pravicoví radikálové loni v létě v saském Chemnitzu (Saské Kamenici) plánovali útoky na přistěhovalce. Vyplývá to z jejich vzájemné komunikace, v níž psali třeba o "honu". S odvoláním na policejní informace o tom dnes informují rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutsche Zeitung. O tom, jestli se po vraždě 35letého Němce, od níž dnes uplynul přesně rok, ve městě nedaleko českých hranic uskutečnily štvanice, se loni v Německu vedly vášnivé politické debaty.

Více souvisejících

Chemnitz koncerty extremismus Německo Policie Německo

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 12 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy