Útok v Amsterdamu: Afghánec se mstil za urážky islámu, oběti si vybral náhodně

Amsterdam - Devatenáctiletý Afghánec podezřelý z pátečního pobodání dvou Američanů na amsterodamském nádraží vyšetřovatelům řekl, že motivem jeho útoku byly urážky islámu. Oznámila to dnes nizozemská prokuratura. Mladík podle ní do Amsterodamu přicestoval se záměrem útočit a své oběti si vybral náhodně. Při výslechu zmínil jméno nizozemského krajně pravicového politika a známého odpůrce islámu Geerta Wilderse.

Muž, jenž měl podle nizozemského tisku povolení k pobytu vydané v Německu, ale podle prokuratury nehovořil o soutěži karikatur proroka Mohameda, kterou Wilders nedávno vyhlásil. Kontroverzní politik tím popudil muslimy na celém světě, soutěž nakonec z bezpečnostních důvodů zrušil. Islám jakékoli zpodobování proroka Mohameda zakazuje.

Mladý Afghánec na dva Američany zaútočil nožem v pátek krátce po poledni v podchodu v západní části amsterodamského hlavního nádraží. Policie útočníka následně postřelila. Střelba vyvolala na nádraží, na kterém v tu dobu byly tisíce turistů i místních, značnou paniku. Denně amsterodamským hlavním nádražím projde zhruba 250.000 lidí.

Nizozemské úřady již v sobotu uvedly, že útok byl patrně teroristicky motivovaný. Dodaly, že obě zraněné osoby jsou ve vážném stavu, nejsou ale v ohrožení života.

Související

Letadla, ilustrační fotografie.

Nizozemsko čelí žalobě. Aerolinky rozporují rozhodnutí omezit provoz v Amsterodamu

Skupina leteckých společností z Evropy a ze Spojených států žaluje nizozemskou vládu za její rozhodnutí omezit kvůli škodlivým emisím provoz na mezinárodním letišti Schiphol v Amsterodamu, jednom z největších v Evropě. Ve společném sdělení dnes uvedly, že hladinu emisí i hluku jsou schopny snížit, aniž by musely omezovat spoje.
Amsterdam nebo též Amsterodam je hlavní město Nizozemska od roku 1808. Nesídlí v něm však parlament, vláda ani královská rodina, tyto instituce mají své sídlo v Den Haag.

Amsterodam se chce zbavit opilých turistů, spustí odstrašující kampaň

Amsterodam na jaře zahájí odstrašující kampaň, díky níž chce bojovat proti turistům, kteří do nizozemské metropole cestují za alkoholem, drogami a sexem. Zahraničních výtržníků se chce zbavit pomocí cílené reklamy a nových omezení. Informoval o tom list The Times, podle nějž se město nejprve zaměří na britské cestovatele, které považuje za hlavní hrozbu pro klid a pohodu v ulicích a na kanálech ze 17. a 18. století.

Více souvisejících

Amsterdam (The Netherlands) islám Nizozemí Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy