Lidé ohlásili tornádo v Podkrušnohoří, bouře Fabienne má v Německu první oběť

Berlín - Bouře Fabienne si v Německu vyžádala nejméně jednu oběť na životě. Je jí 78letá žena, na kterou v bavorském kempu v neděli večer spadl strom, informovala dnes agentura DPA s odvoláním na policii v okrese Bamberg. Žena zemřela na místě. Kromě toho strom vyvrácený orkánem v Epfenbachu na jihozápadě Německa spadl v neděli večer na automobil a zranil v něm čtyřletého chlapce, který je v ohrožení života.

Chlapec v Epfenbachu utrpěl vážná poranění hlavy a do nemocnice ho přepravil vrtulník. Další tři členové rodiny, kteří seděli rovněž v automobilu, podle policie neutrpěli žádná zranění.

Bouře, která se v neděli přehnala Německem, v rozsáhlých částech země komplikovala železniční, silniční a leteckou dopravu. Kromě toho si podle DPA v centrální a jižní části Německa vyžádala velké hmotné škody.

Mnoho silnic i železničních tratí muselo být kvůli popadaným stromům uzavřeno. Nejhůře zasažena byla centrální část Německa, jih, jihozápad a Sasko. Také ze silnic musely být v těchto oblastech odstraňovány vyvrácené stromy.

V Sasku bylo těžce zasaženo zejména německé Podkrušnohoří. "Volající nás informovali o tornádu," řekl mluvčí místních hasičů. Vítr údajně strhával i střechy.

Dočasně muselo být přerušeno například železniční spojení mezi Erfurtem a Norimberkem, Frankfurtem nad Mohanem a Heidelbergem a Frankfurtem a Mannheimem. Problémy hlásilo frankfurtské letiště, kde bylo v neděli kvůli bouři zrušeno 130 letů a na dvacet minut se dokonce přestalo úplně odbavovat. Podle mluvčího letiště je kvůli tomu ještě dnes na letišti "o trochu plněji než běžně", situace by se ale měla pomalu vracet do normálu.

Ještě v noci na dnešek byly uzavřeny dálkové tratě mezi Mohučí a Mannheimem, mezi Würzburgem a Norimberkem, mezi Norimberkem a Stuttgartem a mezi Norimberkem a Řeznem. Kromě poslední ze jmenovaných se do rána podařilo tratě zprovoznit. Podle mluvčí Německých drah (DB) ale musejí cestující počítat se zpožděním, neboť se v noci nepodařilo vlaky dostat na místa, odkud měly vyjíždět.

V Rakousku bouře Fabienne napáchala menší škody, než se meteorologové obávali. Bouři doprovázel vítr o rychlosti 100 kilometrů za hodinu, na vrcholku dolnorakouské hory Sonnwendstein (1500 m. n. m.) naměřili dokonce 153,7 kilometru za hodinu. Škody hlásí především Tyrolsko. V obci Rettenschöss severovýchodně od Innsbrucku museli hasiči vyprošťovat muže z vozu, na který spadl strom. K vyvráceným a polámaným stromům a spadaným částem střech ale museli vyjíždět v desítkách případů prakticky po celém Rakousku.

"Nad Německem byla bouře ještě velmi masivní, ale vytvořila se před ní potom bouřka, která odčerpala značné množství energie," vysvětlil meteorolog Josef Haslhofer, proč zůstalo Rakousko nakonec větších škod ušetřeno.

Související

Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Orkán Fabienne se prodraží: Klienti pojišťoven nahlásili škody už za 100 milionů

Praha - Odhady škod, které způsobila klientům pojišťoven v neděli večer a v pondělí bouře Fabienne, se blíží stovce milionů korun. Vyplývá to za ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Jde o poškozené střechy, okna, komíny, případně další majetek poškozený pádem stromu. Nejvíce případů je ze středních Čech. Škody nebudou zdaleka tak vysoké, jako ty způsobeném před rokem orkánem Herwart. Po něm pojišťovny odhadly škody na 1,45 miliardy Kč.
Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Česko se vzpamatovává z orkánu. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun

Celá ČR - Silný vítr, který hlavně v neděli večer a v noci na dnešek zasáhl Českou republiku, omezil železniční i silniční dopravu. Spadlé stromy zastavily vlaky na více než deseti úsecích včetně hlavní trati mezi Benešovem a Táborem. Energetici evidovali v noci kolem 150.000 odběrných míst bez proudu, k dnešním 21:00 se všechny poruchy na vedení vysokého napětí podařilo opravit. Hasiči měli stovky výjezdů. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun. U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu, v Menharticích na Třebíčsku spadla na auta stodola.

Více souvisejících

orkán Fabienne (září 2018) Německo Počasí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy