Nové informace v kauze Kuciak: Kdo je údajná objednavatelka vraždy? Provalilo se další tajemství

Slovenská prokuratura uvedla, že objednavatel únorové vraždy novináře Jána Kuciaka zaplatil za tento čin nejméně 70.000 eur (1,8 milionu Kč). Čtyři osoby, které policie z dvojnásobné vraždy obvinila, soud v neděli poslal do vazby. Podle prokuratury jde o střelce, objednavatele činu, zprostředkovatele a pomocníka. Proti všem prý existují silné důkazy. Slovenská média vypátrala další detaily, které se týkají těchto obviněných.

Objednavatelem vraždy Kuciaka byla podle prokurátora úřadu speciální prokuratury jediná žena mezi obviněnými - Alena Zsuzsová z Komárna. Ta pracovala pro kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera jako tlumočnice z italštiny. Navíc byl Kočner údajně kmotrem její dcery.

Známý podnikatel z Komárna Marián Markovič propojení Zsuzsové na Mariána Kočnera potvrdil. Kočner, který je nyní ve vazbě za údajné falšování směnek za 70 miliónů eur (1,8 mld. korun), Zsuzsovou nejen zaměstnával, ale je také kmotrem její dcery Aleny, prozradil Markovič v rozhovoru pro Nový čas.

Markovič před více než 11 lety žil s obviněnou a spolu mají dceru. O tom, že Kočner je její kmotrem se dozvěděl teprve nedávno. Jak se dostal do rodiny však Markovič vůbec netuší. „Já jsem se jen nedávno dozvěděl, že je její kmotr, dosud jsem to ani netušil. Já jsem je nikdy neviděl spolu, my jsme byli na nože, ale možné je všechno,“ uvedl Markovič.

Se svou dcerou se vídával jen občasně, protože jeho bývalá partnerka mu omezovala setkání. „Nechci věřit, že by byla schopna udělat něco takového. Proboha, vždyť musela vědět, že jednou se to provalí a bude za to pykat. Proč nemyslela na dceru? Jak jí to mohla udělat? Jak se teď všichni budou na ni dívat?“ zajímá Markoviče.

Podle místních obyvatel měla Zsuzsová ještě před několika lety dluhy. O něco později už jezdila v luxusních automobilech, uvedla televize Markýza. „K ní nikdo nechodil. Odjížděla většinou sama,“ prozradila jedna ze sousedek.

Podle generálního prokurátora Slovenské republiky Jaromíra Čižnára měla být objednavatelem Kuciakovy vraždy právě Zsuzsuová. Střelcem byl podle policie Tomáš Szabó. Ten sám působil roky v policejních řadách. Konkrétně od léta v roce 2006 až do konce ledna 2015. Pro Aktuality.sk to potvrdil tiskový odbor resortu vnitra.

Větší část tohoto období působil Szabó dokonce jako policejní vyšetřovatel. Sám se později nechal přeřadit na obvodní oddělení. Z policejního sboru odešel na vlastní žádost, což je podle policejního šéfa Milana Lučanského velmi nestandardní.

Szabó dosud stíhán jako obviněný nikým, tedy ani inspekční službou, přesto v práci nějaké problémy měl. „V personálním spisu měl dvě písemné důtky - za rok 2008 za nečinnost při vyšetřování a za rok 2012 že se neseznámil se služebními písemnostmi v souvislosti s bezpečnostními opatřeními," informoval tiskový odbor slovenského ministerstva vnitra.

Szabo v srpnu 2014 podstoupil výcvik v polské soukromé bezpečnostní akademii European Security Academy (ESA). Evropská bezpečnostní akademie se věnuje výcviku v oblasti ochrany osob, bojových postupů, ale i tzv. kontraktory, tedy soukromých "vojáků". Ze stanoviska akademie vyplývá, že Tomáše vyškolili v oblasti osobní ochrany (CPO), píše server Aktuality.sk.

Vedle expolicisty je z úkladné vraždy obviněn i bývalý voják Miroslav Marček. Ten měl střelci pomáhat jako řidič. 

Související

Eduard Heger

Hegerova vláda vyjádřila lítost nad vraždou Kuciaka a utrpením lidí v komunismu

Slovenská vláda dnes svými usneseními vyjádřila lítost nad vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové z roku 2018 a také nad utrpením lidí po nástupu komunistů k moci v Československu v roce 1948. Kabinet premiéra Eduarda Hegera tak učinil u příležitosti výročí obou událostí, které připadají na tyto dny.
Ján Kuciak

Kauza Kuciakovy vraždy není soudy uzavřena ani po pěti letech

Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. 

Více souvisejících

vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Tomáš Szabó (kauza Kuciak) Alena Zsuzsová (kauza Kuciak) Ján Kuciak

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy