Němečtí železničáři vstoupí v pondělí do stávky, nepojedou vlaky po celém Německu

Němečtí železničáři vstoupí v pondělí v 5:00 do čtyřhodinové výstražné stávky, která se dotkne celého území Německa. Oznámily to dnes železniční odbory EVG, které ukončily jednání s vedením Německých drah (Deutsche Bahn) poté, co nedostaly dostačující nabídku ohledně zvyšování mezd. Cestující budou muset počítat se zpožděními i rušením spojů po celý den. České dráhy podle mluvčího Petra Šťáhlavského ale nemají v současné době informace, že by se stávka měla dotknout spojů mezi Německem a Českem.

Německé dráhy předpokládají, že stávka "silně naruší železniční dopravu pravděpodobně na celém území Německa". S omezeními je podle nich třeba počítat i po plánovaném konci stávky v 9:00.

"Německé dráhy udělají vše proto, aby dopad výstražné stávky na zákazníky co možná nejvíce omezily," uvedl koncern. Vyjádřil politování, že se stávka dotkne "mnoha pracujících" a přichází "v čase adventu". Už dříve vedení DB protest označilo za "zcela zbytečnou eskalaci".

Hlavním dějištěm protestních akcí by měla být podle DB nejlidnatější, západní spolková země Severní Porýní-Vestfálsko. Agentura Reuters ale uvedla, že mluvčí EVG odmítl říci, zda se stávka soustředí na některou konkrétní oblast. Dotknout by se měla regionálních, dálkových i dopravních vlaků.

"V tuhle chvíli informaci, že by se to vlaků ČD mělo dotknout, nemáme. Nicméně situaci sledujeme, a kdyby k nějaké komplikaci v dopravě mezi námi a Německem mělo dojít, budeme o tom informovat na portálu www.cd.cz, kde jsou informace o mimořádnostech," řekl ČTK mluvčí ČD Šťáhlavský. Současně doporučil lidem, kteří mají na pondělí naplánovovanu cestu vlakem do Německa, aby informace na tomto webu sledovali. Naopak ti, co pojedou z Německa do ČR, by se podle něj měli obrátit na tamní DB.

EVG chce 7,5procentní růst mezd, má také požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích, píše agentura Reuters. Šéfové DB přitom nabízejí 5,1procentní nárůst ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur (12.917 korun).

Související

Více souvisejících

Německo Vlaky stávka

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Euro 2024: Gruzie senzačně postoupila ze skupiny do osmifinále po výhře nad Portugalci

Čeští fotbalisté by mohli v lecčems Gruzii závidět. Nejen to, jakým fotbalem se nováčci na fotbalovém Euru prezentují, ale také to, že díky tomu dokázali porazit oproti nám Portugalce 2:0 a díky tomu tak navíc postoupit do historického osmifinále. Jihoevropanům vzhledem k jistotě postupu už vlastně o nic nešlo a možná i proto do posledního duelu ve skupině F nastoupili s lehkovážností. Hned po dvou minutách totiž Portugalce Gruzínci šokovali otevřením skóre zásluhou výtečně hrajícího Kvaraccheliji. Gruzínci ve druhé půli zvýšili z penalty a došli si tak k nečekané výhře a stejně tak k nečekanému postupu do osmifinále.

Zdroj: David Holub

Další zprávy