KOMENTÁŘ | Balkán v Evropě! Politický chaos je téměř všude

Komentář Petra Šulky – Balkánská politika byla vždy symbolem té nejhorší politické kultury a byla pro většinu světa varováním. Bezbřehý populismus, politické zmatky, podivné politické pakty, arogance ke slabším, neschopnost se domluvit, nevraživost, násilí, zmatky a chaos. Pokud se ovšem podíváme na dnešní Evropu zjistíme, že Balkán se nám rozšířil po celém kontinentě. A to nejen na národní úrovni, ale i v rámci organizací EU.

To, že Evropská unie, lidově řečeno hapruje, není žádným tajemstvím. Organizace se stala příliš složitou a snaží se mluvit do čím dál tím více věcí na různých úrovních. K její smůle se ukazuje, že EU a její úředníci jsou natolik odtrženi od reality, že jejich nařízení začínají čím dál více vadit i fandům unie. Nařízení, varování, normy evropských komisařů začíná čím dál více zemí ignorovat ba se mnozí začínají i vzpouzet proti nedotknutelným a nedefinovaným evropským hodnotám. A tak přichází na řadu vyhrožování, sankce a soudy. Na členy, na které by měly dopadnou, jako je Polsko nebo Itálie se autoritě Bruselu jen pošklebují. Brusel silně připomíná Bělehrad před pádem Jugoslávie v 80. letech. Naštěstí Brusel na rozdíl od Bělehradu nemá k dispozici k „umravňování armádu“.

Brusel však není jediný kdo se propadá do chaosu. Ve všech pilířích staré Evropy probíhají dosud nevídané věci. V sousedním Německu se pomalu ale jistě rozpadá dosavadní politický systém založený na dvou politických stranách. Zatímco CDU/CSU se stále drží nad 20 % hlasů, bývalí leader levice SPD se s velikou bídou drží na třetí místě za novou protiimigrační stranou AfD a na zadá jim dýchají i Zelení. A do hry se chystá další hráč. Svobodní voliči sbírají hlasy nespokojených pravicových voličů, kteří nechtějí volit AfD a jsou nespokojeni s CDU/CSU. S odstoupením Angely Merkelové, která i přes mnoho chyb, byla stálicí německé politiky, vplouvá loď německé politiky do hodně neznámých vod.     

Německé trable jsou ovšem ničím vedle toho, co trápí Velkou Británii a Francii. Británie se propadla do totálního politického chaosu. To, že vláda v čele s Therese Mayovou bude před poslanci tajit právní rozbor Brexitu, tvrdit, že nic netají, a zveřejnila teprve poté, co poslanci odhlasovali, že vláda jimi pohrdá je skutečně fraška hodná nějakého zapadlého státu třetího světa. To, že teď Mayová hlasování o Brexitu stáhla, protože pro její řešení není ani její vlastní strana a chce s EU o něm znovu jednat, což Brusel odmítá, jen dokresluje zoufalou absurdnost, kam až to Británie dotáhla. Mayová spíše než o buducnost Británie, hraje o další den v čele vlády, a to, co bude v březnu se dnes nikdo neodvažuje ani hádat.

Vrcholného ztrapnění a naprosté marginalizace ovšem dosáhl prezident Emmanuele Macron. Po třech týdnech násilných demonstrací a silných slovech o tom, že nikdy neustoupí, prezident najednou otočil, začal zchudlé Francouze „chápat“. Vedle zrušení zvýšení daně na paliva, slíbil zvednout minimální mzdu o 100 eur, snížit zdanění důchodů nebo zrušit zdanění přesčasů. Tím se mu povedl skutečně husarský kousek. Odvolal, co slíbil, slíbil, co odvolal, neuspokojil nikoho a naštval všechny. Jeho tah dostane v příštím roce rozpočet země o dalších 23-25 miliard eur do schodku, a ten přesáhne 3 % HDP. Jeho výčitky Itálii kvůli nedodržování fiskálních pravidel EU z něj udělali asi jednu z nejkomičtějších postav evropského politického panoptika. A žluté vesty? Ty už prohlásily, že je to neuspokojilo. Jejich hnutí se navíc šíří i do Nizozemska, Belgie ba i Německa.

Dokonce i tak politicky klidná země jakou bylo dosud Švédsko je v obrovské politické krizi, ve které ani jedna ze stran nehodlá ustoupit. Švédské parlamentní volby proběhly již v září, ale země stále nemá, díky patu, které přinesly, vládu. Politici tradiční levice a pravice nejsou schopni se dohodnout na jakémkoliv kompromisu. Se Švédskými demokraty, stranou s extrémistickou pověstí, která však ve volbách brala téměř 20 % hlasů pak spolupracovat nechtějí. Vše tak spěje k opakovaným volbám. Co když však skončí stejně nebo Švédští demokraté ještě posílí?   

Vedle politického chaosu a sociálních bouří se do Evropy vrátil strašák separatismu. Nejožehavější je situace ve Španělsku, kde pomalu jeden region za druhým do Madridu vzkazuje že chce více pravomocí a vůbec by mu nevadilo se z jeho vlády vymanit úplně. Vedle Katalánska, kde se Madridu po násilném potlačení referenda o nezávislosti se vytvořilo dokonalé podhoubí pro násilný odpor proti centrální vládě, se pomalu ozývají i vzpurní Baskové. Ti vedli dlouhá desetileté s Madridem boj. Jakékoliv jednání Madrid sveřepě odmítá. Pokud by ustoupil jedněm, bylo by jasné, že bude muset ustoupit všem. A podobné tendence jsou dnes i v Belgii nebo na severu Itálie.  

Po Evropě se díky migraci rozšířil i jev dosud známý jen z Balkánu. Paralelní společnost. V přistěhovaleckých čtvrtích, podobně jako na mnoha místech Balkánů, prostě platí jin pravidla než ve čtvrtích, kde převládá původní obyvatelstvo. Obyvatelé jsou sice občany států, kde žijí, ale necítí se jimi a své okolí okázale ignorují. Obě skupiny sice žijí vedle sebe, ale nežijí spolu. Občas to dokonce vypadá, že vše pomalu ale jistě vede k ozbrojené konfrontaci, tak, jak jsme to zažili v 90. letech na Balkáně.

Z výše popsaného je jasné, že stará Evropa se změnila. Již to není ostrov sociálního a politického klidu uprostřed světového neklidu. Evropa se stala součástí tohoto světa. Politici se zakopali na pozicích a radikalizovali se. Vymýšlí stupidní výmluvy, proč něco nejde a proč něco zkrachovalo jen aby si udrželi moc.  Leč změnilo se i obyvatelstvo. Nově příchozí lidé často demokracii naprosto negují a nejsou schopni se do společnosti zapojit, což vede k napětí mezi nimi a majoritní společností. A mnoha občanům z majoritní společnosti prostě už s politiky dochází trpělivost. Světlé zítřky ve spojené Evropě, které slibují už přes 30 let integrace, stále nikde nejsou ba naopak situace se pro mnohé z nich zhoršuje. Už neváhají vyjít do ulic a bojovat proti dříve nedotknutelným institucím. Evropa neintegrovala Balkán, ale Balkán integroval Evropu.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Emmanuel Macron Angela Merkelová Švédsko Španělsko Francie komentář

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy