Katalánci se bouří proti španělské vládě. V Barceloně vypuklo násilí, policie zatýká

V Katalánsku se dnes od rána konají demonstrace umírněných separatistů i protesty radikálních zastánců nezávislosti tohoto autonomního regionu. Při střetech policie s radikály v Barceloně bylo zatčeno deset lidí. Demonstrace u příležitosti výjezdního zasedání španělské vlády v Barceloně se konaly i jinde v Katalánsku, například v Gironě, a na řadě míst radikálové blokovali silnice. Provoz na většině z nich se už podle místních médií podařilo obnovit.

Už časně ráno začaly blokády silnic, organizované radikálními separatisty z takzvaných Výborů pro obranu republiky (CDR) na řadě míst Katalánska, včetně klíčové přímořské dálnice AP-7. Někde účastníci uposlechli výzvy místní policie a silnice přestali blokovat, to se podařilo například po čtyřech hodinách na dálnici A2 u Girony. Někde ale v blokádách hořely i pneumatiky.

Napjatá byla situace na jednom místě v centru Barcelony, kde zasáhla místní policie proti skupině radikálů, kteří převraceli kontejnery na odpadky a policejní zátarasy a házeli na policisty i kameny. Zátarasy byly postaveny v ulicích vedoucích k místu zasedání španělské vlády v budově bývalé burzy, kde nyní sídlí barcelonská obchodní komora.

Nedaleko místa jednání vlády v Barceloně se konala také poklidná demonstrace několika tisíc lidí, kteří s katalánskými vlajkami demonstrovali mimo jiné za propuštění katalánských politiků uvězněných za předchozí pravicové španělské vlády kvůli separatistickým snahám.

People have come from everywhere to Barcelona today to demand #justice and #freedom. Thousands of people have shown up at the People's Cabinet Meeting beginning just now to say no to the presence of the Spanish government in #Catalonia. pic.twitter.com/yzkOhRtHh7

— Omnium International (@OmniumIntl) 21. prosince 2018

Manifestace se mají konat i odpoledne a večer, velká manifestace je plánována v Barceloně na večer 18:00 SEČ. Na dnešek připadá také roční výročí předčasných regionálních voleb v Katalánsku, které vyhlásila předchozí španělská vláda poté, co se souhlasem Senátu dočasně převzala přímou správu regionu kvůli separatistickým snahám tehdejší katalánské vlády. Tu Madrid sesadil a španělská prokuratura ji obžalovala ze vzpoury. I po těchto volbách ale letos sestavili vládu v Katalánsku separatisté.

Zasedání španělská vlády v Barceloně je druhým výjezdním zasedáním kabinetu socialisty Pedra Sáncheze, který je premiérem od letošního června. V říjnu zasedala vláda v andaluské Seville.

Vláda dnes mimo jiné schválila zvýšení minimální mzdy ve Španělsku na 900 eur (asi 23.400 Kč) měsíčně, zvýšení platů pro státní zaměstnance či investice do katalánské infrastruktury.

Kabinet se také dohodl na změně trestního zákona tak, aby všechny trestné činy sexuálního zneužití byly považovány za násilné trestné činy. Tato změna reaguje na nedávné protesty proti verdiktu nad skupinou mladíků, kteří v Pamploně v roce 2016 hromadně znásilnili osmnáctiletou dívku a letos dostali nižší trest proto, že se podle soudu při tom nedopustili násilí.

Španělská vláda dnes také schválila změnu názvu barcelonského letiště El Prat na Letiště Josepa Tarradellase, na počest bojovníka za katalánskou autonomii v minulém století.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Španělé opět protestovali proti lockdownu, v Madridu zatčeno 32 osob

Španělé znovu protestovali proti uzávěře vyhlášené kvůli epidemii způsobené šířením nového koronaviru. V Madridu musela zasahovat policie a tři policisté byli zraněni. Zatčeno bylo podle deníku El País 32 lidí. Původní protest byl klidný a konal se v centru pod heslem Jdeme do ulic, lidé už jsou unavení.

Více souvisejících

Španělsko Barcelona Demonstrace ve Španělsku Katalánsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy