Británie ve slepé ulici? Tvrdý brexit i jeho případné zrušení by bylo zradou referenda

Opustit Evropskou unii bez dohody by znamenalo zradit sliby dané během referenda o brexitu v roce 2016. Podle agentury Reuters to dnes v Davosu řekl britský ministr financí Philip Hammond. Na závažný dopad takového scénáře upozornila Londýn další velká společnost Airbus, která varovala, že by mohla z Británie přesunout výrobu.

"Neodejít (z EU) by bylo považováno za zradu rozhodnutí referenda. Ale odejít bez dohody by podkopalo naši budoucí prosperitu a zároveň by znamenalo zradu slibů, které byly dány," prohlásil Hammond na Světovém ekonomickém fóru (WEP) ve švýcarském Davosu.

Ministr financí zároveň upozornil na to, že selhání ve snaze dosáhnout "dojednaného brexitu" by mohlo vést k nestabilitě a populismu.

Na nepříjemný dopad brexitu bez dohody pro britskou ekonomiku dnes podle BBC upozornil generální ředitel jednoho ze dvou největších světových výrobců letadel, společnosti Airbus. "Budeme muset učinit pro Británii potenciálně velmi škodlivé rozhodnutí," uvedl Tom Enders. Firma by podle něj v takovém případě mohla v budoucnu ze Spojeného království přesunout výrobu křídel svých letounů jinam.

Toto Endersovo otevřené upozornění uvítal podle BBC britský ministr obchodu Richard Harrington. "Airbus má pravdu, že to řekl veřejně, a já jsem rád, že to udělal," řekl.

Airbus v Británii zaměstnává 14.000 lidí. V továrně na výrobu křídel ve waleském Broughtonu jich pracuje šest tisíc a další tři tisíce zaměstnává ve Filtonu u Bristolu.

BBC poznamenala, že upozornění Airbusu následovalo po oznámení dvou jiných velkých společností, že z Británie přesunou své centrály. Sony sdělila, že své ústředí pro EU kvůli problémům spojeným s brexitem přemístí do Nizozemska. Z Británie do Singapuru hodlá přesunout své ústředí firma Dyson, i když ta tvrdí, že to s brexitem nesouvisí.

Související

Philip Hammond

Britský exministr Hammond oznámil, že nebude kandidovat

Bývalý britský ministr financí Philip Hammond dnes oznámil, že v prosincových předčasných volbách nebude kandidovat. Výrazná osobnost britské politiky tak v dolní komoře parlamentu, Dolní sněmovně, končí po 22 letech. V září po hlasování proti vládě ohledně brexitu bez dohody byl třiašedesátiletý Hammond mezi 21 členy Dolní sněmovny vyloučenými z poslaneckého klubu konzervativců.

Více souvisejících

Philip Hammond (šéf britské diplomacie) Brexit EU (Evropská unie) Světové ekonomické forum

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy