Brát islamisty zpět do Evropy? To těžko, usadil Trumpa německý ministr

Požadavek amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby evropské země vzaly zpět bojovníky takzvaného Islámského státu (IS) z řad svých občanů, kteří byli zadrženi v Sýrii, a postavily je před soud, je obtížně uskutečnitelný. Na Trumpovu víkendovou výzvu tak v debatě televize ARD reagoval německý ministr zahraničí Heiko Maas. Podobně se vyjádřily i Británie a Francie.

Německý sociálnědemokratický politik označil Trumpův požadavek za "mimořádně obtížně realizovatelný". Návrat islamistů je podle něj možný pouze v případě, že "bude zajištěno, že tito lidé tady budou ihned přivedeni k soudnímu procesu, i když budou posláni do vyšetřovací vazby," řekl šéf německé diplomacie.

Německý politik vysvětlil, že podmínkou takového postupu by byl dostatek informací a už zahájené vyšetřování, což ale není zaručeno. "A dokud to tak bude, považuji to za mimořádně obtížně uskutečnitelné," řekl Maas. Dodal, že pokud mají dotyční německé občanství, mají právo na návrat. Nyní je ale podle něj situace taková, že neexistuje možnost to v Sýrii ověřit.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové uvedl, že cizinci v řadách IS by měli být souzeni tam, kde byli zadrženi. "Zahraniční bojovníci by měli být předvedeni před soud a měl by se konat řádný soudní proces pod tou nejvhodnější jurisdikcí," řekl v reakci na Trumpova slova mluvčí. "Mělo by to být v oblasti, kde byly tyto zločiny spáchány," dodal.

Asi největší počet evropských bojovníků v řadách islamistů v Sýrii pochází z Francie. Tamní vláda se podle ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová bude i nadále zabývat osudy bojovníků případ od případu. V rozhovoru s televizní stanicí France 2 ministryně prohlásila, že stažení amerických vojáků ze Sýrie vytvoří "novou geopolitickou situaci". "V tuto chvíli ale svůj přístup nebudeme měnit," dodala. Francie dlouhodobě odmítá přijímat zpět bojovníky IS a jejich manželky. Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian je už dříve označil za nepřátele národa.

Trump o víkendu v souvislosti s očekávanou porážkou hnutí Islámský stát v Sýrii vyzval státy jako je Německo, Francie a Británie, aby si vzaly zpět přes 800 islamistů, kteří přišli bojovat do Sýrie a Iráku z Evropy a které Američané zadrželi v Sýrii, a aby je postavily před soud. Pokud spojenci na výzvu nezareagují, budou zajatci propuštěni, varoval Trump.

Arabsko-kurdská koalice, která v Sýrii proti islamistům bojuje, už dříve Západ varovala, že nemá prostředky, aby zajistila, že zadržení islamisté neuprchnou ze svých nynějších provizorních cel. Vyzvala proto jejich domovské země, aby tyto bojovníky přijaly zpět.

Téma návratu zahraničních bojovníků je nyní ještě aktuálnější vzhledem k tomu, že samozvaný Islámský stát je v Sýrii už téměř poražen, poznamenala agentura AFP. Hojně medializovaný byl poslední dobou například případ londýnské školačky Shamimy Begumové, která v roce 2015 odešla s dvěma kamarádkami do Sýrie, aby se připojila k teroristům z IS. Nyní se objevila v syrském uprchlickém táboře a uvedla, že by ráda dítě, které čerstvě porodila, vychovávala zpět v Británii. Britské úřady uvedly, že jí nemohou v návratu bránit, protože zatím nebyla obviněna z žádných zločinů. Nevyloučily ale, že ji začnou stíhat po jejím návratu.

Související

Antony Blinken

Nord Stream 2 podrývá bezpečnost Ukrajiny, uvedl šéf americké diplomacie Blinken

Plynovod Nord Stream 2 je ruský geopolitický projekt podrývající bezpečnost Ukrajiny a hrozba pro energetické zabezpečení Evropy, řekl dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Na jednání se svým německým protějškem Heikem Maasem se zástupci obou států shodli, že budou společně i nadále stát proti ruským "provokacím" vůči Ukrajině.

Více souvisejících

Heiko Maas Donald Trump Německo Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy