Francouzský kardinál Barbarin zatajoval zneužívání dětí, rozsudek ho zaskočil

Soud ve francouzském Lyonu dnes shledal francouzského kardinála a místního arcibiskupa Philippa Barbarina vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Uložil mu podmíněný trest vězení v délce šesti měsíců, informovala agentura AFP. Barbarin vzápětí oznámil, že papeži Františku v následujících dnech nabídne svou rezignaci, a obětem zneužívání vzkázal, že s nimi soucítí.

Proces byl dosud nejvýznamnější ve Francii týkající se sexuálního skandálu v katolické církvi. Sám Barbarin dnes do jednací síně nedorazil. "Nevím, čím jsem se měl provinit," uvedl kardinál při zahájení procesu letos v lednu.

Barbarin čelil obvinění, že úřadům mezi červencem 2014 a červnem následujícího roku nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem v 80. a 90. letech minulého století. V případu bylo souzeno dalších pět osob z jeho diecéze. Všechny byly osvobozeny, napsala agentura Reuters.

Preynat už dříve uvedl, že Barbarin a další církevní činitelé ho roky kryli. Ke zneužívání se přiznal a bude souzen později. Obvinění proti Preynatovi se na veřejnosti objevila až v roce 2015. Státní zastupitelství tehdy vyslýchalo i arcibiskupa Barbarina, ale po šesti měsících jeho stíhání ukončilo. Oběti zneužívání poté využily zvláštního mechanismu francouzské justice a obrátily se přímo na trestní tribunál s cílem domoci se procesu.

#Barbarin jugé coupable de non dénonciation d'agressions sexuelles sur mineurs et condamné à six mois de prison avec sursis⤵️➡️ il n'a même pas daigné être présent à l'énoncé du jugement et ses avocats ont immédiatement annoncé qu'ils faisaient appel#mepris #pedocriminalite pic.twitter.com/NEINEAuecq

— MiKohiyama (@MiKohiyama) 7. března 2019

Sama prokuratura ale krátce po začátku procesu sdělila, že nepožaduje trest pro Barbarina a další. Toto stanovisko zdůvodnila promlčením údajného protiprávního jednání, které prý navíc nebylo prokázáno.

Barbarinovi advokáti uvedli, že se proti dnešnímu rozsudku odvolají. "Pro soud bylo těžké odolat takovému tlaku," uvedl jeden z nich Jean-Félix Luciani. Naproti tomu představitel sdružení obětí sexuálního zneužívání La Parole libérée verdikt uvítal jako "velké vítězství". Rozsudek je podle něj znamením, že oběti sexuálního zneužívání budou vyslyšeny.

Katolická církev ve světě v poslední době čelí množství skandálů kolem sexuálního zneužívání. Naposledy v Austrálii se porota místního soudu shodla na tom, že australský kardinál George Pell, dříve označovaný jako třetí nejvyšší muž Vatikánu, zneužil dva chlapce. Pellovi, který veškerá obvinění popírá, hrozí až 50 let vězení.

Ve Vatikánu se koncem února konal bezprecedentní summit věnovaný ochraně nezletilých. Obhájci obětí sexuálního zneužívání ale po jeho skončení uvedli, že je výsledky čtyřdenní schůzky zklamaly. Papež František podle nich jen zopakoval staré sliby, aniž nabídl nějaká konkrétní opatření.

Související

Více souvisejících

Philippe Barbarin (arcibiskup) Francie Církev pohlavní zneužívání dětí

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy