Riziko divokého brexitu je enormní. Britští politici se navzájem vraždí, zní z EU

Riziko, že Británie odejde z Evropské unie bez dohody, nikdy nebylo vyšší. Evropští politici by jej neměli podceňovat, stejně jako důsledky tohoto scénáře. V rozpravě v Evropském parlamentu to dnes uvedl hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier. Dodal však, že unie je připravena této variantě čelit a že zůstane "klidná a jednotná až do konce tohoto mimořádného procesu".

"Riziko brexitu bez dohody nikdy nebylo vyšší. Naléhám na vás, abyste toto riziko ani jeho dopady nepodceňovali," prohlásil Barnier. Britské vládě vzkázal, že pokud je stále jejím cílem opustit unii spořádaným způsobem, pak je vyjednaná brexitová dohoda jediným nástrojem, který tento cíl naplní. "Chci, aby to všichni zcela pochopili," dodal.

Barnier poté nastolil otázku, proč by EU měla schválit odsunutí data brexitu, když vyjednávání o jeho podmínkách skončilo. Státní tajemnice pro evropské záležitosti rumunského ministerstva zahraničí Melania-Gabriela Ciotová jako zástupkyně nynějšího rumunského předsednictví EU uvedla, že unie je otevřená dalším rozhovorům a poskytnutí dalších vysvětlení, pokud by to pomohlo s ratifikací brexitové dohody v britském parlamentu. Takové rozhovory by prý ale mohly vést jen k potvrzení dočasné podoby tzv. irské pojistky.

Právě irská pojistka, která má předejít obnovení hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskerm, vyvolává obavy části britských poslanců, že tento mechanismus v sobě skrývá riziko trvalého připoutání Británie k unijním strukturámm i po brexitu.

Představitelé unijních institucí se v dnešní debatě shodli, že cestu dál musí nyní ukázat britští poslanci. Koordinátor EP pro brexit Guy Verhofstadt uvedl, že si nepřeje odklad brexitu byť jen o 24 hodin, pokud tento krok nebude podložen jasným rozhodnutím dolní komory britského parlamentu.

My plea to our British friends? Put all your energy into finding a cross-party majority to find a way out of this mess. There is no solution if both big parties are using this existential issue as a bullet in a weapon against each other. Queen and country needs to come first.

— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) 13. března 2019

Ciotová vysvětlila, že i kdyby Britové brexitovou dohodu v nejbližších dnech přece jen schválili, krok by musela provázet žádost o odklad vystoupení z unie. Zároveň věří, že unie by v takovém případě dokázala včas reagovat.

Jediným rozumným řešením současného patu je podle Verhofstadta spolupráce mezi labouristy a konzervativci, kteří zatím jen "používají brexit, aby se navzájem vraždili". Manfred Weber, který vede nejsilnější europarlamentní frakci Evropská lidová strana nicméně řekl, že pokud politici ve svých snahách selžou, bylo by na místě vrátit otázku zpět do rukou britských voličů.

Konání nového referenda naopak vidí jako velmi nepravděpodobný vývoj nezávislý český europoslanec Pavel Telička. V rozhovoru s ČTK uvedl, že úterní hlasování v Londýně otevírá možnost nalezení řešení na britské politické scéně, které může spočívat tom, že "začnou politické strany seriózně mezi sebou jednat". Odklad brexitu v řádu několika týdnů je podle něj pro takový proces dostatečný.

Výraznější prodloužení lhůty stanovené článkem 50 Lisabonské smlouvy vidí Telička vzhledem ke květnovým evropským volbám jako velký problém. "Logicky nemůžu tento scénář vyloučit, protože celá sága brexitu nám ukazuje, že téměř cokoli je možné. Ale myslím si, že by to bylo krajně nešťastné," dodává.

Telička odmítl jakékoli spekulace o údajné snaze unie potrestat Británii za její rozhodnutí odejít z evropského bloku. Tento argument označil za klacek pro ty, kteří "neopomenou příležitost nakopat unii do achilovky", realita je podle něj odlišná.

"I to jednání před dvěma dny (Theresy Mayové a Jeana-Clauda Junckera v pondělí večer ve Štrasburku) pouze ukazuje, že unie se snaží hledat řešení, ale logicky, někde je nějaká hranice, za kterou se nepůjde. Je velmi jednoduché říci, že bychom měli Británii ustoupit, ale už nikdo neřekne, jaké konkrétní dopady to má na české firmy a pro české občany," řekl Telička.

Související

Více souvisejících

Brexit Michel Barnier EU (Evropská unie) Velká Británie Pavel Tělička

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy