Zemřel syn Alexandra Dubčeka

Bratislava - Ve věku 61 let zemřel ve středu po těžké nemoci syn jedné z hlavních osobností Pražského jara 1968 Alexandra Dubčeka Peter. Ve čtvrtek o tom informuje server topky.sk.

Peter Dubček byl jedním ze tří synů Alexandra Dubčeka, narodil se 18. února 1950. Povoláním ekonom působil od roku 2005 jako poslanec zastupitelstva Bratislavského samosprávního kraje. Právě Peter léta zpochybňoval záhadnou smrt svého otce. S výsledky vyšetřování nebyl nikdy spokojený a rozhodnuté vyšetřovatelů kritizoval.

Jeho otec Alexander byl hlavní postavou pražského jara. Po obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy z vysoké politiky na čas odešel. Na výsluní se dostal po listopadu 1989, do roku 1992 byl předsedou Federálního shromáždění. Prvního září téhož roku zahynul při dopravní nehodě na dálnici D1 u Humpolce.

Související

Tajemství smrti Alexandra Dubčeka

Tajemství smrti Alexandra Dubčeka

Praha - Alexander Dubček. Slovák, který v roce 1968 dal Československu alespoň malou naději, že by se poměry mohly zlepšit. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy všichni vystřízlivěli, i Dubček. Komunista, který věřil v socialismus s lidskou tváří. V neděli 27. listopadu by se dožil devadesáti let.

Více souvisejících

Alexandr Dubček Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy