Emeritní papež Benedikt promluvil o zneužívání, lidé se bouří

Emeritní papež Benedikt, předchůdce současné hlavy katolické církve Františka, se v rozsáhlém eseji vyjádřil ke skandálům kolem sexuálního zneužívání kněžími. V textu, který vyšel v německém církevním měsíčníku Klerusblatt, mimo jiné napsal, že případy zneužívání odstartovala sexuální revoluce v 60. letech minulého století a že pachatele chránily i špatně formulované církevní zákony. Benediktův příspěvek do debaty ale vzbudil mezi teology pozdvižení, podle nich je totiž v přímém rozporu s tím, jak se k věci staví současný papež, napsala dnes agentura AP.

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, v úvodu ke svému článku napsal, že jeho otištění schválil jak František, tak vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin. Podle odborníků oslovených agenturou AP je ale přesto Benediktův text "katastrofálně nezodpovědný", protože prý svými závěry přímo odporuje tomu, jak se ke skandálu kolem zneužívání staví papež František. Jeho esej podle komentátorů navíc prohloubí rozpory uvnitř katolické církve, která je ohledně řešení současné krize hluboce rozdělená.

Benedikt ve svém článku tvrdí, že případy sexuálního obtěžování duchovními mají souvislost se sexuální revolucí v 60. letech, kdy se v jeho rodném Bavorsku začal sex otevřeně zobrazovat mimo jiné ve filmech. Kromě toho zdůraznil i krizi morálky a chyby v církevním právu, které provinilé kněze příliš chránilo.

Například teolog Massimo Faggioli z americké univerzity Villanova tvrdí, že Benediktova argumentace je velice chatrná a že spojovat skandály zneužívání se společenskými změnami v 60. let neobstojí. Mnoho případů se totiž odehrálo mnohem dříve. "Když se emeritní papež rozhodne mlčet, tak to je jedna věc a dá se obhájit. Pokud se ale rozhodne mluvit a řekne jen velice malou část a velmi osobní verzi celého příběhu, pak se to obhajuje těžko," napsal Faggioli na twitteru.

"Je to katastrofálně nezodpovědné, protože se staví přímo proti tomu, jak se snaží po letošním summitu celou věc vyřešit (papež) František," domnívá se církevní historik Christopher Bellitto. Podle něj Benedikt, kterému bude příští týden 92 let, ve svém textu vynechává mnoho podstatných věcí, o nichž současný papež opakovaně mluví. Například fakt, že František o sexuálním zneužívání hovoří jako o jednom ze způsobů zneužívání moci hodnostáři vůči laikům a že přiznává, že se tyto případy odehrávaly i v první půli minulého století, a to i mimo západní země.

Související

Benedikt XVI.

Benedikt XVI. nebyl zcela svobodný ani po odchodu z funkce, řekl papež František

Bývalý papež Benedikt XVI. nebyl zcela svobodný ani po odchodu ze svatopetrského trůnu. Agentuře AP to o svém předchůdci řekl současný papež František. Příští emeritní papežové by se tak podle něj mohli rozhodnout žít po rezignaci jiným způsobem. Papež František potvrdil, že by v případě abdikace žil mimo Vatikán.

Více souvisejících

Papež Benedikt XVI. Sexuální obtěžování sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy